Let op!

Deze informatie gaat over locatie AMC.
Moet u zijn op locatie VUmc? Ga naar: afdeling longziekten, locatie VUmc/De Boelenlaan

Longziekten (polikliniek)

Informatie over uw afspraak op de polikliniek Longziekten.

Contact en afspraak

Uw huisarts of specialist verwijst u naar de polikliniek Longziekten van het AMC. Bij de polikliniek Longziekten kunt u terecht voor onderzoek naar uw longfunctie. Daarnaast biedt de poli onderzoek en behandeling bij aandoeningen van de luchtwegen en longen. Zo kunnen onze artsen u helpen bij helpen bij onder meer:

  • astma;
  • COPD (chronische bronchitis en longemfyseem);
  • longkanker en
  • tuberculose.

Wat kan ik verwachten?

Bij uw bezoek aan de polikliniek gaan we na wat er bij u aan de hand is en wat de oorzaken zijn. Natuurlijk laten we u weten welke mogelijkheden er zijn om uw aandoening te behandelen. Misschien zijn er nog vervolgonderzoeken nodig om daar meer duidelijkheid over te krijgen.

Verder licht de specialist u in over de eventuele risico's van de behandeling en over andere mogelijkheden om uw aandoening te behandelen (als die er zijn). Bovendien vertellen we u wat de vooruitzichten zijn. Bijvoorbeeld over wat u van de behandeling kunt verwachten.

Onderzoek door een arts of specialist in opleiding

Het AMC is een universitair medisch centrum. Niet alleen een ziekenhuis, maar ook een plek waar artsen en specialisten worden opgeleid. Daarom kan het voorkomen dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) u onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren, kunnen assistenten het vak goed leren. Natuurlijk staan ze altijd onder toezicht van een ervaren medicus.

Waar we extra goed in zijn

Op een aantal gebieden heeft de afdeling Longziekten van het AMC bijzondere deskundigheid. Dan gaat het onder andere om:

  • astma;
  • endoscopische ingrepen;
  • interstitiële longziekten (longfibrose, sarcoïdose) en
  • taaislijmziekte.

Meer informatie over taaislijmziekte vindt u op de website van het Cystic Fibrosis Centrum Amsterdam.

Route

De polikliniek Longziekten ligt in het polikliniekgebouw (bouwdeel Q) op de tweede verdieping. Om er te komen neemt u de hoofdingang Poliklinieken en loopt u rechtdoor langs de koffiecorner. Neem hier rechts de lift of de trap naar de tweede verdieping en meld u bij de balie.

Longziekten

020 - 566 2694 en 020 - 566 2649

Wachttijd Longziekten

Wachttijden polikliniek:

Door het Coronavirus wijken onze toegangstijden af van hetgeen op de website staat. Houd voor meer informatie onze homepage in de gaten. Voor urgente vragen kunt u contact opnemen met de afdeling waar u naar toe verwezen bent.

  • Longziekten: 55 dagen.
  • Oncologie: 9 dagen.

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw   zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin   ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare   wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de   Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor   behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

Meer over uw bezoek aan het AMC: