EMINENT studie

Heb jij diabetes type 2 en gebruik je insuline?
Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar een alternatief voor insuline in Amsterdam UMC.

Korte omschrijving

Met de EMINENT studie onderzoeken we een nieuwe behandeling voor diabetes type 2 patiënten, de PEF-DMR behandeling. Als deelnemer aan het onderzoek stopt u met insuline. U krijgt de behandeling en semaglutide (merknaam Ozempic). Deze behandeling heeft minder bijwerkingen dan insuline. De studie duurt in totaal 1 jaar. 

De nieuwe PEF-DMR behandeling bestaat uit het verwijderen van de bovenste laag van het darmslijmvlies, die niet goed meer werkt bij mensen met diabetes type 2. Deze darmbehandeling haalt dit slijmvlies weg met elektrische stroomstootjes, waarna er gezond en goed werkend slijmvlies aangroeit.

Wie kan meedoen aan het onderzoek

Voor de EMINENT studie zoeken wij mensen met de volgende kenmerken:

  • Mannen en vrouwen van 28 - 75 jaar met diabetes type 2
  • Gebruik van een langwerkend insuline max. 10 jaar

Doel van het onderzoek

Diabetes type 2 is een veel voorkomende ziekte die leidt tot een te hoog bloedsuiker. Op de lange termijn kunnen hoge bloedsuikers leiden tot verschillende problemen. Denk aan oogaandoeningen, een hartinfarct of een beroerte. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker daalt, maar heeft ook bijwerkingen. Insuline zorgt er bijvoorbeeld voor dat je zwaarder wordt, en je kunt een te lage bloedsuiker (hypoglykemie) krijgen. In de EMINENT studie onderzoeken we of de PEF-DMR behandeling samen met semaglutide, de behandeling met insuline kan vervangen bij mensen met diabetes type 2.

Hoe het onderzoek gaat

Als u past binnen de eisen van de studie, nodigen wij u eerst uit voor een uitgebreide onderzoeksdag in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Enige weken later zal de PEF-DMR behandeling volgen. Daarvoor brengen we u onder narcose. Daarna krijgt u een kijkonderzoek. Via uw mond brengen wij een flexibele slang met camera (endoscoop) bij u in tot net voorbij de maag, waar het slijmvlies verwijderd wordt. Eerder onderzoek toont aan dat de PEF-DMR behandeling veilig is in dieren en enkele mensen. Op de dag van de behandeling stopt u met insuline. U volgt 14 dagen een dieet om het slijmvlies van de twaalfvingerige darm goed te laten herstellen. Hierna start u met semaglutide. Dit is een geregistreerd diabetes medicijn en kan door mensen zelf 1 keer per week worden geïnjecteerd. Patiënten blijven gedurende de studie meermaals per week zelf hun bloedsuikers controleren met een glucosemeter.

Hoelang het onderzoek duurt en vergoeding

De studie duurt 1 jaar. U komt in totaal 10 keer naar locatie AMC, u krijgt 3 keer een kijkonderzoek en 5 keer een telefonische afspraak. Als u meedoet, krijgt u een reiskostenvergoeding en 300 euro ter compensatie. Het medicijn semaglutide wordt door ons betaald. 

Status van het onderzoek

Op dit moment zoeken wij mensen die mee willen doen aan de EMINENT studie. Als u interesse heeft in dit onderzoek kunt u een e-mail sturen naar diabetes-onderzoek@amsterdamumc.nl of bellen met 06-21357593 (ma-vrij) of 06-50091927 (ma,wo,vrij). U krijgt dan een vragenlijst toegestuurd. Deze vult u in en stuurt u terug naar de onderzoekers.  Zij bekijken uw ingevulde vragenlijst en nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

Start van het onderzoek: Augustus 2021

Onder welke afdeling/specialisme valt het onderzoek: Maag-, Darm-, Leverziekten en Interne geneeskunde.

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt: