EMINENT studie

Heb jij diabetes type 2 en gebruik je insuline?
Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar een alternatief voor insuline bij ons in het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Korte omschrijving

In de EMINENT studie onderzoeken wij een nieuwe behandeling voor diabetes type 2 patiënten, de PEF-DMR behandeling (Pulsed Electric Fields-Duodenal Mucosal Regeneration). Als deelnemer aan het onderzoek stopt u met insuline. U krijgt deze behandeling en de medicatie semaglutide (merknaam Ozempic). Deze behandeling heeft waarschijnlijk minder bijwerkingen dan insuline. De studie duurt in totaal 1 jaar. 

De PEF-DMR behandeling bestaat uit het behandelen van de bovenste laag van het darmslijmvlies, die waarschijnlijk minder goed werkt bij mensen met diabetes type 2. Deze darmbehandeling haalt dit slijmvlies weg met elektrische stroomstootjes, waarna er gezond en goed werkend slijmvlies aangroeit.

Wie kan meedoen aan het onderzoek

Voor de EMINENT studie zoeken wij mensen met de volgende kenmerken:

  • Mannen en vrouwen van 28 - 75 jaar met diabetes type 2
  • Gebruik van een langwerkend insuline maximaal 10 jaar
  • Geen gebruik van kortwerkend insuline
  • Geen gebruik van GLP-1 medicatie. Dit kan wel in het Revitalize-1 onderzoek: Amsterdam UMC Locatie AMC - REVITALIZE-1 studie

Doel van het onderzoek

Diabetes type 2 is een veel voorkomende ziekte die leidt tot een te hoog bloedsuiker. Op de lange termijn kunnen hoge bloedsuikers leiden tot verschillende problemen. Denk aan oogaandoeningen, een hartinfarct of een beroerte. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker daalt, maar heeft ook bijwerkingen. Insuline zorgt er bijvoorbeeld voor dat je zwaarder wordt, en je kunt een te lage bloedsuiker (hypoglykemie) krijgen. In de EMINENT onderzoeken we of de PEF-DMR behandeling samen met semaglutide, de behandeling met insuline kan vervangen bij mensen met diabetes type 2.

Hoe verloopt het onderzoek

Als u na het screeningsbezoek voldoet aan de eisen van het onderzoek, nodigen wij u uit voor een uitgebreide onderzoeksdag in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Enige weken later zal de PEF-DMR behandeling volgen. Daarvoor wordt u in slaap gebracht door een roesje. Daarna krijgt u een kijkonderzoek. Via uw mond wordt er een flexibele slang met camera (endoscoop) bij u naar binnen gebracht tot net voorbij de maag, waar het slijmvlies van de twaalfvingerige darm behandeld wordt. Eerder onderzoek toont aan dat de PEF-DMR behandeling veilig is voor dieren en  mensen. Op de dag van de PEF-DMR behandeling stopt u met insuline. U volgt 14 dagen een dieet om het slijmvlies van de twaalfvingerige darm goed te laten herstellen. Hierna start u met semaglutide. Dit is een geregistreerd diabetes medicijn en kan zelf 1 keer per week worden geïnjecteerd. Patiënten blijven gedurende deze studie tweemaal per week zelf hun bloedsuikers controleren met een glucosemeter.

Duur onderzoek en vergoeding

De studie duurt 1 jaar. U komt in totaal 10 keer naar locatie AMC, u krijgt 3 keer een kijkonderzoek en 5 keer een telefonische afspraak. Als u meedoet, krijgt u een reiskostenvergoeding en een vergoeding voor de grote onderzoeksdagen inclusief de dag van behandeling (50 euro per dag in totaal 300 euro) ter compensatie. Het medicijn semaglutide wordt ook door ons betaald gedurende het onderzoek. 

Status van het onderzoek

Op dit moment zoeken wij mensen die mee willen doen aan het EMINENT onderzoek.

Als u interesse heeft in dit onderzoek kunt u zich aanmelden via de link onderaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-21357593 (ma t/m vrij) of 06-50091297 (ma en wo) of per mail: diabetes-onderzoek@amsterdamumc.nl

Start van het onderzoek: Reeds gestart in Augustus 2021, er zijn inmiddels 14 patiënten behandeld.

Meer informatie

Zie de website diabetes onderzoek

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt:

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer