REVITALIZE-1 studie

Heb jij diabetes type 2 en gebruik je insuline? Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek naar een alternatief voor insuline bij ons in Amsterdam UMC locatie AMC.

Met de REVITALIZE-1 studie onderzoeken wij de DMR behandeling (Duodenal Mucosal Resurfacing) voor diabetes type 2 patiënten. Als deelnemer aan het onderzoek stopt u met insuline. U krijgt de behandeling en het medicijn empagliflozine (merknaam Jardiance). Deze behandeling heeft waarschijnlijk minder bijwerkingen dan insuline. Dit onderzoek duurt in totaal 1 jaar. Om de DMR-behandeling nog beter te onderzoeken wordt een “gerandomiseerd” onderzoek verricht. Dat houdt in dat de helft van de mensen de DMR behandeling krijgt en de andere helft een placebo behandeling ondergaat.  Deze verdeling zal via een loting plaatsvinden.

De DMR behandeling bestaat uit het behandelen van de bovenste laag van het darmslijmvlies, die waarschijnlijk minder goed werkt bij mensen met diabetes type 2. Deze darmbehandeling haalt dit slijmvlies weg door er een “ballonnetje” gevuld met heet water langs te halen, waarna er gezond en goed-werkend slijmvlies aangroeit.

Wie kan meedoen aan het onderzoek

Voor de REVITALIZE-1 studie zoeken wij mensen met de volgende kenmerken:

  1. Mannen en vrouwen van 21 - 70 jaar met diabetes type 2
  2. Gebruik van 1x daags (middel) langwerkende insuline
  3. Geen gebruik van gliclazide en/of een SGLT2-remmer. Dit kan wel in de EMINENT studie: Amsterdam UMC Locatie AMC - EMINENT studie

Doel van het onderzoek

Diabetes type 2 is een veel voorkomende ziekte die leidt tot een te hoog bloedsuiker. Op de lange termijn kunnen hoge bloedsuikers leiden tot verschillende problemen. Denk aan oogaandoeningen, een hartinfarct of een beroerte. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker daalt, maar heeft ook bijwerkingen. Insuline zorgt er bijvoorbeeld voor dat je zwaarder wordt, en je kunt een te lage bloedsuiker (hypoglykemie) krijgen. In REVITALIZE-1 onderzoeken we of de DMR behandeling samen met empaglifozine, de behandeling met insuline kan vervangen bij mensen met diabetes type 2.

Hoe verloopt het onderzoek

Als u na het screenings bezoek past binnen de eisen van de studie, nodigen wij u uit voor een uitgebreide onderzoeksdag in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Enige weken later zal de DMR behandeling volgen. Daarvoor brengen we u in slaap door middel van een lichte sedatie. Daarna krijgt u een kijkonderzoek. Via uw mond brengen wij een flexibele slang met camera (endoscoop) bij u in tot net voorbij de maag, waar het slijmvlies behandeld wordt. Eerder onderzoek toont aan dat de DMR behandeling veilig is voor  dieren en mensen. Op de dag van de behandeling stopt u met insuline. U volgt 7 dagen een dieet om het slijmvlies van de twaalfvingerige darm goed te laten herstellen. Hierna start u met empaglifozine. Dit is een geregistreerd diabetes medicijn. Patiënten blijven gedurende de studie meermaals per week zelf hun bloedsuikers controleren met een glucosemeter.

Duur onderzoek en vergoeding

De studie duurt 1 jaar. U komt in totaal ongeveer 10 keer naar locatie AMC en krijgt 5 keer een telefonische afspraak. Als u meedoet, krijgt u een reiskostenvergoeding. Het medicijn empaglifozine wordt door ons betaald. Als blijkt (na 1 jaar) dat u een placebobehandeling heeft gehad, kunt u alsnog de DMR behandeling krijgen en wordt het onderzoek met 1 jaar verlengd.

Status van het onderzoek

Op dit moment zoeken wij mensen die mee willen doen aan het REVITALIZE-1 onderzoek. Als u interesse heeft in dit onderzoek kunt u zich aanmelden via de link onderaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-21357593 (ma t/m vrij) of 06-50091297 (ma en wo) of per mail: diabetes-onderzoek@amsterdamumc.nl

Start van het onderzoek: Juni 2021

Meer informatie

Zie de website diabetes onderzoek

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer