DBS bij Parkinson

Stimulatie van de subthalamische kern (STN-stimulatie) is de standaardbehandeling bij patiënten met de ziekte van Parkinson die onvoorspelbaar reageren op het gebruik van medicijnen.

De STN-stimulatie vermindert traagheid, beven, pijnlijke krampen en over-beweeglijkheid bij de ziekte van Parkinson. Het positieve effect van de STN-stimulatie op stijfheid en traagheid kan variëren van 30% tot 70%. De operatie wordt in de meeste gevallen dubbelzijdig uitgevoerd.

Bij een kleine groep patiënten met onwillekeurige bewegingen, stijfheid, traagheid en pijnlijke verkrampingen wordt een pallidotomie verricht. In plaats van diepe hersenstimulatie wordt dan een klein gaatje gemaakt in globus pallidus kern diep in de hersenen. Door verhitting van een tijdelijke elektrode wordt een stukje hersenweefsel uitgeschakeld, waarna de elektrode weer wordt verwijderd. Op deze manier kunnen onwillekeurige bewegingen, stijfheid, traagheid en pijnlijke verkrampingen worden bestreden.

Pallidotomie werd vooral uitgevoerd in de periode voordat diepe hersenstimulatie algemeen beschikbaar was. Een nadeel van deze techniek is dat deze operatie alleen enkelzijdig kan worden uitgevoerd en dus een effect heeft op de verschijnselen van alleen de linker of de rechter lichaamshelft. Ook is de kans op bijwerkingen hoger dan bij diepe hersenstimulatie. De voordelen zijn dat er geen stimulatie-materiaal geïmplanteerd wordt en er na de operatie geen frequente poliklinische controle noodzakelijk is.