DBS bij Parkinson en andere bewegingsstoornissen (Verpleegafdeling)

Informatie over uw opname op de verpleegafdeling DBS bij Parkinson en andere bewegingsstoornissen.

Contact en afspraak

U heeft samen met uw arts of specialist besloten dat u wordt opgenomen in het Neurocentrum AMC. Dit heeft één van de volgende drie redenen. U komt voor;

  1. een preoperatieve screening voor de ziekte van Parkinson;
  2. een preoperatieve screening bij dystonie of tremor;
  3. u wordt opgenomen voor een diepe hersenoperatie – ook wel deep brain stimulation (DBS) genoemd.

Wat kan ik verwachten?

Hieronder leest u per onderdeel wat dit voor u betekent en wat u mag verwachten.

1. Preoperatieve screening bij de ziekte van Parkinson

Bij deze preoperatieve screening wordt u twee dagen opgenomen om te onderzoeken of diepe hersenstimulatie zinvol is. We maken onder andere een MRI-scan en een hartfilmpje (ECG). Ook krijgt u lichamelijk, neuropsychologisch en neuropsychiatrisch onderzoek. Een specialist bespreekt vervolgens rustig de voor- en nadelen van een eventuele operatie zodat u daar een goed beeld bij krijgt.

Ook onderzoeken we uw reactie op bepaalde medicijnen. De avond voor opname stopt u met het innemen van uw medicijnen en de volgende ochtend kijken we hoe u hierop reageert. Daarna krijgt u een aangepaste dosering die we vervolgens opnieuw meten. Bij elkaar duurt dit onderzoek ongeveer 3 uur.

De week na deze opname wordt de informatie besproken. U kunt nu samen met de arts een beslissing nemen over de eventuele operatie. Kiest u voor een operatie? Dan wordt een aantal maanden na deze opname een operatiedatum vastgesteld. Hier zult u dus even op moeten wachten.

Staat u op de wachtlijst? Dan bellen we u zodra u aan de beurt bent.

Is de wachttijd verstreken en bent u nog steeds niet gebeld? Neem dan contact op met de polikliniek neurologie. We kijken dan direct naar uw actuele plaats op de wachtlijst.

Contactpersoon

Weet u al wie uw contactpersoon is? Denk er van te voren goed overna. Uw contactpersoon kan namelijk altijd bellen met de afdeling en is de enige persoon die we informatie geven over uw gezondheidstoestand. Dit is om uw privacy te waarborgen. U kunt overigens wel meerdere contactpersonen hebben.

Meenemen naar de afdeling

Neem het volgende mee wanneer u een afspraak heeft voor opname:

  • geldig verzekeringspasje;
  • legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, toeristen- of identiteitskaart);
  • patiëntenpas en afsprakenkaart;
  • uw dieetvoorschrift;
  • medicatielijst en medicijnen, indien u medicijnen gebruikt;
  • toiletartikelen, nachtkleding;
  • pantoffels of slippers, met een stevige zool zodat u goed kunt lopen;
  • ondergoed;
  • eventueel een ochtendjas;
  • kleding voor overdag;
  • eventueel wat lectuur, puzzels, enzovoort;
  • eventueel uw bril, gehoorapparaat en gebitsbakje.

2. Preoperatieve screening bij dystonie of tremor

Bij de preoperatieve screening bij dystonie of tremor wordt u een dag opgenomen om te onderzoeken of diepe hersenstimulatie zinvol is. We maken onder andere een MRI-scan en een hartfilmpje (ECG). Ook krijgt u lichamelijk, neuropsychologisch en neuropsychiatrisch onderzoek. Een specialist bespreekt vervolgens de voor- en nadelen van een eventuele operatie.

Ook onderzoeken we uw reactie op bepaalde medicijnen. De avond voor de opname stopt u met het innemen van de medicijnen en de volgende ochtend kijken we hoe u hierop reageert. Daarna krijgt u een aangepaste dosering, die we vervolgens opnieuw meten. Bij elkaar duurt dit onderzoek ongeveer 3 uur.

De week na deze opname bespreken we alle informatie. U kunt nu samen met de arts een beslissing nemen over de eventuele operatie. Kiest u voor een operatie? Dan wordt een aantal maanden na deze opname een operatiedatum vastgesteld.

Staat u op de wachtlijst? Dan bellen we u zodra u aan de beurt bent.

Is de wachttijd verstreken en bent u nog steeds niet gebeld? Neem dan contact op met de polikliniek neurologie. We kijken dan direct naar uw actuele plaats op de wachtlijst.

Contactpersoon

Weet u al wie uw contactpersoon is? Denk er van tevoren goed over na. Uw contactpersoon kan namelijk altijd bellen met de afdeling en is de enige die we informatie geven over uw gezondheidstoestand. Dit is om uw privacy te waarborgen. U kunt overigens wel meerdere contactpersonen hebben.

Meenemen

Neem het volgende mee als u een afspraak heeft voor opname:

  • geldig verzekeringspasje;
  • legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, toeristen- of identiteitskaart);
  • patiëntenpas en afsprakenkaart;
  • uw dieetvoorschrift;
  • medicatielijst en medicijnen indien u medicijnen gebruikt;
  • toiletartikelen, nachtkleding;
  • pantoffels of slippers, met een stevige zool zodat u goed kan lopen;
  • ondergoed;
  • eventueel een ochtendjas;
  • kleding voor overdag;
  • eventueel wat lectuur, puzzels, enzovoort;
  • eventueel uw bril, gehoorapparaat en gebitsbakje.

3. Opname voor diepe hersenstimulatie (DBS) operatie

U wordt opgenomen op het Neurocentrum van het AMC omdat u de operatie diepe hersenstimulatie zult ondergaan. Op deze pagina vindt u meer informatie over uw opname, en waar u rekening mee kunt houden: Opname voor meerdere dagen ‘Neurocentrum AMC’.

Voorbereiding op de operatie

U wordt een dag voor de operatie opgenomen in het AMC. Uw bloed wordt onderzocht en de specialist neemt de operatie nogmaals rustig met u door. We begrijpen dat dit voor u erg spannend is en nemen daarom de tijd om u goed voor te bereiden.

’s Avonds krijgt u een infuus in verband met vocht- en antibioticatoediening. Ook wordt een blaaskatheter, een slangetje in de blaas, geplaatst om urine af te voeren zodat u tijdens de operatie niet hoeft te plassen. De volgende ochtend verwijderen we deze weer.

Meer informatie over de operatie zelf leest u in de brochure ‘Diepe hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen’.

Neurocentrum AMC

Heeft u vooraf vragen over de opname? Neem dan contact op via telefoonnummer 020 - 566 2500. U maakt dan via de polikliniek een telefonische afspraak op het spreekuur. Als u voor 12 uur ’s ochtends belt dan wordt u in de loop van de dag teruggebeld.

Algemene informatie over uw verblijf in Amsterdam UMC, locatie AMC kunt u vinden bij Ínformatie over opname, of in de brochure 'Welkom bij Amsterdam UMC, locatie AMC.

Meer over uw bezoek aan het AMC: