Neurovasculair Interventie Centrum Amsterdam (NICA) (polikliniek)

Informatie over uw afspraak op de polikliniek Neurovasculair Interventie Centrum Amsterdam (NICA).

Contact en afspraak

Uw behandelend specialist verwijst u naar hetNeurovasculair Interventie Centrum Amsterdam (NICA expertisecentrum). Ons centrum is gespecialiseerd in aandoeningen van de bloedvaten in en naar het centraal zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg).

Het NICA expertisecentrum is verbonden aan drie AMC-afdelingen. De neurochirurgie, neurologie en neuro-radiologie. Daarom treft u bij ons deskundigen uit alle drie vakgebieden.

Elke maandag is een NICA-dag. Deze dag ziet er voor u als volgt uit:

  1. U krijgt op maandagochtend of maandagmiddag een afspraak via een videoconsult of op de NICA polikliniek met een vasculair neuroloog of neurochirurg (veelal een neuroloog/neurochirurg in opleiding, welke gesuperviseerd wordt door een vasculair neuroloog/neurochirurg).
  2. Tijdens een Multidisciplinair Overleg (MDO) bepalen alle medisch specialisten samen een diagnose en een vervolgtraject.
  3. Na het NICA MDO wordt de diagnose en het vervolgtraject diezelfde dag telefonisch of op de polikliniek met u besproken.

Het NICA MDO: Multidisciplinair Overleg

In de ochtend of begin van de middag vinden de afspraken plaats, via videoconsult of fysiek op de polikliniek. Halverwege de dag worden alle bezoekers van die dag besproken in het Multidisciplinair Overleg: het NICA MDO.

Tijdens het MDO is de arts aanwezig die in de ochtend het gesprek met u heeft uitgevoerd. Ook andere neurologen, neurochirurgen en neuroradiologen zijn hierbij aanwezig. Daarbij heeft uw verwijzend specialist de mogelijkheid om digitaal aanwezig te zijn bij het MDO.

In het MDO worden alle bezoekers van die dag besproken. De verantwoordelijke arts omschrijft ieders klachten, voorgeschiedenis en beeldvorming. Hierna bereiken we overeenstemming over de diagnose en het verdere beleid. Meestal is dit een behandelplan, maar soms is er extra onderzoek nodig.

De notulist noteert de diagnose, het behandelplan en eventueel verder onderzoek. Deze notulen worden dezelfde of de volgende dag in een NICA adviesbrief verstuurd naar de verwijzend specialist.

Dezelfde arts die in de ochtend het gesprek met u heeft gevoerd, bespreekt na het MDO de diagnose en het behandelplan met u. In dit gesprek kunt u vragen stellen over de diagnose en het gestelde behandelplan. Tevens kan u met de arts tot een plan komen dat op uw wensen en verwachtingen aansluit.

Videoconsult

Er bestaat een handleiding voor het NICA videoconsult.

Route

De polikliniek NICA is onderdeel van de polikliniek Neurologie. Deze ligt in het in het polikliniekgebouw (bouwdeel A) op de tweede verdieping. Om er te komen neemt u de lift naar de tweede verdieping en meldt u zich bij de hoofdbalie, links van de liften.

NICA

020 - 566 2500

Meer over uw bezoek aan het AMC: