Let op!

Deze informatie gaat over locatie AMC. Moet u zijn op locatie VUmc? Ga naar: Orthopedie, locatie VUmc/De Boelelaan

Orthopedie en Sportgeneeskunde (polikliniek)

Informatie over uw afspraak op de polikliniek Orthopedie en Sportgeneeskunde.

Contact en afspraak

Uw huisarts of specialist heeft u een verwijzing gegeven voor de polikliniek Orthopedie en Sportgeneeskunde van de Amsterdam UMC - locatie AMC. Onze polikliniek richt zich op aandoeningen aan het steun- en bewegingsstelsel: botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Ons team van orthopedisch chirurgen staat voor u klaar om zowel eenvoudige als heel ingewikkelde aandoeningen te verhelpen op locatie AMC en ziekenhuis.

Wat kan ik verwachten?

Bij uw bezoek aan de polikliniek gaan we na wat er bij u aan de hand is en wat de oorzaken zijn. Natuurlijk laten we u weten welke mogelijkheden er zijn om uw aandoening te behandelen. Misschien zijn er nog vervolgonderzoeken nodig om daar meer duidelijkheid over te krijgen.

Verder licht de arts u in over de eventuele risico's van de behandeling en over andere mogelijkheden om uw aandoening te behandelen (als die er zijn). Bovendien vertellen we u wat de vooruitzichten zijn: wat kunt u van de behandeling verwachten?

Behandeling in overleg

Soms is een advies voldoende en soms bent u het beste af met een operatie. We maken de afweging in elk geval samen met u. En de behandeling waar de keuze op is gevallen, wordt natuurlijk uitvoerig met u besproken. Het kan gebeuren dat u naar de Gipskamer wordt doorverwezen.

Onderzoek door een arts of specialist in opleiding

De locatie AMC is één van de universitair medisch centra van de Amsterdam UMC. Niet alleen een ziekenhuis, maar ook een plek waar artsen en specialisten worden opgeleid. Daarom kan het voorkomen dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) u ontvangt en u onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren, kunnen assistenten het vak goed leren. Natuurlijk staan ze altijd onder toezicht van een ervaren medicus. Uiteraard worden de bevindingen en het behandelvoorstel altijd in overleg met een stafarts uitgevoerd. De specialisten in opleiding handelen alleen zelfstandig binnen hun eigen competenties.

Voor welke aandoeningen kan ik bij deze polikliniek terecht?

Wij bieden zorg aan die door andere ziekenhuizen veelal niet geboden kan worden. Dit noemt men topklinische en/of topreferente zorg. Patiënten die topklinische of topreferente zorg nodig hebben krijgen voorrang. De polikliniek Orthopedie en Sportgeneeskunde heeft er voor gekozen een aantal aandoeningen uit de basiszorg door te verwijzen naar ziekenhuizen waarmee wij een samenwerkingsverband hebben:

  • initiële totale heupvervanging
  • initiële totale knie vervanging
  • operatieve behandeling meniscus
  • degeneratieve rugklachten en schouderklachten

Indien uw behandeling plaats kan vinden in een ander ziekenhuis, zullen we in overleg met u uw verwijsbrief doorsturen naar een van de samenwerkende ziekenhuizen.

Het orthopedisch team is met name gespecialiseerd in de behandeling van:

  • orthopedische oncologie
  • voet- en enkelklachten
  • sport gerelateerde klachten
  • traumatologische orthopedie
  • complexe heup en knie problematiek
  • schouderklachten
  • elleboogklachten

Route

De polikliniek Orthopedie en Sportgeneeskunde ligt in het polikliniekgebouw (bouwdeel A) op de eerste verdieping. Om er te komen neemt u de lift naar de eerste verdieping en slaat u linksaf. U kunt de borden volgen en u melden bij de hoofdbalie.

Orthopedie

020 - 566 2551 (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur)

Wachttijd Orthopedie en Sportgeneeskunde

Wachttijden polikliniek:

Door het Coronavirus wijken onze toegangstijden af van hetgeen op de website staat. Houd voor meer informatie onze homepage in de gaten. Voor urgente vragen kunt u contact opnemen met de afdeling waar u naar toe verwezen bent.

Orthopedie: 51 dagen.

Voor oncologische aandoeningen geldt een wachttijd van 7 - 14 dagen .

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patient verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing. De wachttijd is niet afhankelijk van de ziektekostenverzekering waarbij u verzekerd  bent.

Wachttijden behandeling:

  • Initiële totale heupvervanging: 110 dagen (alleen complexe operaties).
  • Diagnostische en/of therapeutische kijkoperatie knie: te weinig waarnemingen (alleen complexe operaties).
  • Initiële totale knievervanging: 33 dagen (alleen complexe operaties).
  • Initiële operatieve behandeling hernia nuclei pulposi/kanaalstenose: 0 dagen.

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

Openingstijden polikliniek:

Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.

Meer over uw bezoek aan de locatie AMC: