Informatie over het specialisme Orthopedie

Informatie over het specialisme Orthopedie.

Alle speerpunten zijn terug te vinden onder deze link

De orthopedische chirurgie en traumatologie houdt zich bezig met het voorkomen en behandelen van het steun- en bewegingsapparaat. Het gaat hier om botten, gewrichten, spieren, pezen en banden.

Samen met het Flevoziekenhuis bieden we alles op het gebied van orthopedische chirurgie. De topreferente zorg binnen onze speerpunten sport traumatologie, enkelchirurgie, orthopedische oncologie, orthopedische traumatologie en wervelkolomchirurgie wordt in het Amsterdam UMC locatie AMC gedaan. En ook het topreferente deel van de complexe prothesiologie en kinderorthopedie neemt het Amsterdam UMC locatie AMC voor zijn rekening.

Enkel

Jaarlijks worden in het AMC circa 400 mensen met aandoeningen aan de voet, enkel, knie of heup behandeld. Het AMC is in het bijzonder gespecialiseerd in de enkel.

Het afgelopen decennium heeft onze expertise bij de diagnostiek, behandeling en herstel na operatieve behandeling van enkelletsel een vlucht genomen. Ons team is internationaal bekend en behandelt alle enkelletsels, waarbij in het AMC kraakbeenletsels, posttraumatische deformiteiten, hereditaire deformiteiten en artrose worden behandeld volgens de nieuwste technieken.

Het AMC is coördinerend centrum voor het gebruik van stamcellen bij (vroege) enkelartrose en peesafwijkingen. Dit wordt alleen gedaan in geregistreerd studieverband.

Sportorthopedie en traumatologie

De afdeling Orthopedie stond aan de wieg van het Academisch Centrum voor Evidence Based Sports Medicine (ACES). Binnen het ACES wordt de zorg voor de geblesseerde topsporter vormgegeven. Topsporters uit binnen- en buitenland komen naar onze kliniek voor de oplossing voor hun problemen.

De afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC, met een partnerschap met de afdeling Sociale Geneeskunde van het VUMC, is 1 van de 9 geaccrediteerde IOC Research Centres wereldwijd.

Binnen de Amsterdam Collaboration for Health and Safety in Sports (ACHSS) staat opnieuw de preventie en behandeling van de topsporters centraal.

Trauma en posttrauma

Het Amsterdam UMC is aangewezen als Traumacentrum. De afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC verzorgt de acute traumatologie van het houdings- en bewegingsapparaat. Dit in samenwerking met de afdeling Heelkunde.

Naast deze rol bij de acute opvang is de afdeling Orthopedie van het Amsterdam UMC gespecialiseerd in de behandeling van complexe botbreuken en moeilijk genezende botbreuken (non-union en malunion).

Tumoren van het bewegingsstelsel

Bottumoren zijn relatief zeldzaam. Omdat deze tumoren vaak in de buurt van grote gewrichten zitten, betreft het zeer complexe en gespecialiseerde chirurgie.

We zorgen voor een optimale behandeling van mensen met een bottumor. Dit doen we van diagnose en behandeling tot en met de revalidatie en nazorg.

Wervelkolomchirurgie

Per 12 november 2018 mag de afdeling Orthopedie Amsterdam UMC locatie AMC ook de wervelkolomchirurgie als een van haar speerpunten benoemen.

Niet in het AMC

De volgende klachten behandelen we niet in het Amsterdam UMC:

  • Schouderklachten worden verzorgd in het Flevoziekenhuis.

Op vrijdagochtend houden de schouderspecialisten spreekuur in het Amsterdam UMC locatie AMC. Een eventuele operatie of behandeling wordt in het Flevoziekenhuis verzorgd.

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt: