Behandelingprogramma Poliklinische Zorg (Psychiatrie)

Informatie over poliklinische zorg op de afdeling Angststoornissen.

Poliklinische zorg behandelt Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS), paniekstoornis en specifieke fobieën. Behandeling kan bestaan uit een vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT) of medicatie. De keuze hiervoor wordt beoordeeld aan de hand van uw persoonlijke situatie.

Bij poliklinische zorg voert u een aantal gesprekken met een arts of psycholoog. U bezoekt uw behandelaar wekelijks voor maximaal anderhalf uur.

Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS)
PTSS ten gevolge van een duidelijk kerntrauma (zoals een overval, auto-ongeluk, of ramp) is erg goed te behandelen met medicatie of Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie (TG-CGT). Deze beide behandelingen zijn wetenschappelijk uitgebreid onderzocht en zeer effectief bevonden. 

Paniekstoornis 
Bij een paniekstoornis laat onderzoek naar de effecten van CGT zeer goede resultaten zien. Voor behandeling van paniekstoornis wordt dan ook vaak gekozen voor CGT. Ook in deze behandeling speelt exposure een belangrijke rol. Het voorschrijven van medicatie voor behandeling van paniekstoornissen wordt voornamelijk overwogen als er naast een paniekstoornis ook sprake is van een depressie. 

Specifieke fobie 
Voor de behandeling van specifieke fobieën wordt hoofdzakelijk gekozen voor CGT.