Opname Psychiatrie Vroege Psychose (Psychiatrie)

Informatie over opname op de kliniek van de afdeling Psychiatrie, Vroege Psychose.

Contact en afspraak

Deze kliniek is een 24-uursvoorziening. Dat betekent dat je er ook blijft slapen, behalve in de weekenden van vrijdagmiddag tot zondagavond.

Wat kan ik verwachten?

Je verblijft in een groep met maximaal 11 andere jongeren. Je hebt een eigen kamer met douche en toilet. De kliniek is een open afdeling, dit betekent dat je er zelf voor kiest om aanwezig te zijn en zoveel mogelijk het programma wilt volgen.

Rooster

Na de eerste kennismakingsweek volg je zoveel mogelijk een vast rooster.

Duur

Hoe lang je blijft is afhankelijk van hoe het met je gaat en of je klaar bent om een vervolgstap te maken. De gemiddelde klinische verblijfsduur is 6 tot 8 weken. Als je ter diagnostiek opgenomen wordt is de verblijfsduur 2 weken.

Wanneer de behandeling op de kliniek ten einde loopt, gaan de meeste jongeren door met het programma van de dagbehandeling. Als dat niet lukt, omdat je bijvoorbeeld te ver weg woont of nog steeds een kliniek nodig hebt, dan kun je terug naar je vroegere behandelaar of kliniek in je eigen regio.

Contact met het thuisfront

Om het contact met je familie en je plekje thuis niet te verliezen ga je in principe ieder weekend naar huis. Ook ga je vanaf ongeveer de derde week een nacht naar huis en tijdens de laatste weken voor de overgang naar de deeltijdbehandeling ga je 2 nachten naar huis. Op die momenten oefen je meteen het zelfstandig reizen.

Omdat je al zoveel naar huis gaat hebben we de bezoektijden wel beperkt tot dinsdag- en donderdagavond.

Afspraken

Natuurlijk kent de kliniek een aantal afspraken en gedragsregels. Dit is logisch als meerdere mensen een tijdje in een groep met elkaar samen moeten leven.

De belangrijkste afspraken zijn dat je rekening met elkaar houdt en respectvol met elkaar omgaat. Ook is het belangrijk dat je geen drugs, alcohol of gevaarlijke spullen bij je hebt.

Begeleiding en behandeling

Naast de gesprekken met je behandelend arts krijg je vooral te maken met verpleegkundigen. Je krijgt een verpleegkundige toegewezen die er voor zorgt dat je voldoende aandacht krijgt, dat jouw afspraken op elkaar worden afgestemd en die samen met jou bekijkt hoe ver je bent in je behandeling.

Dagelijks werken er 2 verpleegkundigen, zowel overdag als in de avond. In de nacht is er 1 verpleegkundige aanwezig.

Naast contact met je behandelaren heeft je familie contact met het maatschappelijk werk. Dit helpt ze bij hun eigen verwerking.

Elke 3 weken worden je vorderingen besproken in een multidisciplinaire behandelbespreking. Je arts en verpleegkundige bereiden dit gesprek met je voor en vertegenwoordigen je tijdens dit gesprek. Na afloop evalueren ze het gesprek met je zodat je exact snapt wat er is besproken.

Wanneer kies je voor de kliniek

Tijdens het adviesgesprek bespreken we welke behandeling het meest geschikt voor jou is. Het programma van de kliniek is meer gericht op het verminderen van psychotische klachten, de eerste kennismaking met de kwetsbaarheid en de acceptatie van je psychose.

Extra redenen waarom het verstandig is om op de kliniek te beginnen:

  1. Het verblijf maakt het mogelijk om even tot jezelf te komen. Je hoeft je bijvoorbeeld niet druk te maken of je zelf moet gaan reizen om op tijd op een afspraak te komen. Ook hoef je niet voor jezelf te koken. Dit alles bij elkaar scheelt een hoop stress.
  2. Het biedt structuur. Misschien lukt het je niet om uit bed te komen, de kliniek zorgt voor de structuur en stimulans waardoor je wat actiever wordt.
  3. Wanneer je start met medicijnen of van medicatie wisselt, waarbij het nog niet duidelijk is welke medicatie het best bij jou past.
  4. Soms woon je te ver weg. Gemiddeld gaan we ervan uit dat je met het openbaar vervoer binnen 1,5 uur tijd op de kliniek zou moeten zijn.

Uit het bovenstaande blijkt al dat je alleen in onze kliniek kunt verblijven wanneer je elders een woonmogelijkheid hebt. Bijvoorbeeld bij je familie, een eigen kamer hebt of bij een instelling voor wonen.

Meer over uw bezoek aan het AMC: