Nucleaire geneeskunde kind (polikliniek)

Informatie over de afspraak van uw kind op de polikliniek Nucleaire geneeskunde.

Contact en afspraak

U heeft van uw huisarts of specialist een verwijzing voor uw zoon of dochter gekregen naar de polikliniek Nucleaire Geneeskunde. Op deze polikliniek wordt het functioneren van organen onderzocht. Deze organen kunnen we veilig in beeld brengen met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof via een bloedvat in de arm.

  Wat kan ik verwachten?

  Om ervoor te zorgen dat het juiste orgaan wordt bereikt, wordt aan de radioactieve stof een andere (niet-radioactieve) stof gekoppeld. Meestal gaat het hierbij om een lichaamseigen stof. Zo wordt fosfaat gebruikt om de botten in beeld te brengen en wordt jodium voor de schildklier gebruikt. Het traject dat de stoffen in het lichaam afleggen kan nauwlettend worden gevolgd met een speciale gammacamera die alle straling oppikt. Op deze manier wordt achterhaald waar de gebruikte stof zich in het lichaam bevindt en kan gekeken worden hoe het orgaan in kwestie werkt en hoe goed het functioneert.

  Het lijkt misschien eng dat een radioactieve stof in het lichaam terechtkomt, maar er is geen risico aan verbonden. De radioactieve stoffen die op de afdeling Nucleaire geneeskunde worden gebruikt, verblijven kort in het lichaam. De mogelijk stralingsgebonden effecten van de onderzoeken zijn minimaal en vergelijkbaar met die van gewoon röntgenonderzoek.

  Wachttijden

  We doen ons best om uw kind zo snel mogelijk te helpen, maar meestal kunt u na doorverwijzing niet meteen terecht in het ziekenhuis. De gemiddelde wachttijd voor een afspraak op de polikliniek Nucleaire geneeskunde is 2 weken. Deze wachttijd is een indicatie, de wachttijd voor uw kind kan hiervan afwijken.

  Onderzoek door een arts of specialist in opleiding

  Het AMC is een academisch ziekenhuis. Het kan daarom voorkomen dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) uw kind onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren leren zij hoe ze later te werk kunnen gaan.

  Het is mogelijk dat uw kind na het bezoek aan de polikliniek wordt doorverwezen voor een opname in het Dagziekenhuis voor kinderen.

  Route

  De polikliniek Nucleaire Geneeskunde ligt op de tweede verdieping in het F-gebouw. Om er te komen neemt u de hoofdingang van het ziekenhuis en steekt u het centrale plein over. Sla aan de overkant van het plein linksaf en neem de lift naar de tweede verdieping. Volg hier de bordjes Nucleaire Geneeskunde.

  Nucleaire Geneeskunde

  020 - 566 2775

  Meer over uw bezoek aan het AMC: