Weer thuis (Nuclaire Geneeskunde) (verpleegafdeling)

Informatie over de leefregels na ontslag van de verpleegafdeling Nucleaire Geneeskunde.

Leefregels

Wanneer u ontslagen wordt en weer naar huis mag, dan is de hoeveel radioactiviteit in uw lichaam zo laag dat het risico gering is. Toch is het verstandig om mensen in uw omgeving zo min mogelijk bloot te stellen aan deze straling. Het is daarom belangrijk dat u zich aan een aantal leefregels houdt. Hieronder vindt u de algemene leefregels. Het kan zijn dat de leefregels die uw arts u geeft hiervan afwijken.

Algemeen

De straling neemt met de afstand sterk af. Daarom adviseren we zoveel mogelijk afstand te nemen tot uw huisgenoten en bezoekers. Blijf bij langdurige aanwezigheid, zoals televisie kijken en eten, op een afstand van tenminste één, maar het liefste twee meter. Houd extra afstand tot zwangere vrouwen omdat het ongeboren kind gevoeliger is voor straling.

Toilet

Het radioactief jodium dat niet door de schildklier wordt opgenomen, verlaat het lichaam via de urine. U kunt normaal op het toilet plassen. Om besmetting van de toiletruimte te voorkomen wordt ook mannen verzocht zittend te urineren. Na ieder toiletbezoek moet u uw handen zorgvuldig wassen.

Partners

Het is sterk aan te bevelen dat u en uw partner apart slapen, minstens twee meter van elkaar, het liefst in aparte kamers.

Kinderen

Kleine kinderen (tot ongeveer 11 jaar) zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Daarom moet u direct lichamelijk contact beperken en zoveel mogelijk afstand bewaren. Neem kinderen niet te lang op schoot en laat ze zoveel mogelijk door uw huisgenoten verzorgen. Kinderen knuffelen of een zoen geven is geen bezwaar.

Vervoer

Deelname aan het openbaar vervoer beperkt u tot één uur per rit. Als u samen in een auto reist gaat u schuin achterin zitten en beperkt u de rit tot maximaal twee uur.

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten waarbij u langer dan één uur naast dezelfde persoon zit (b.v. reizen, bioscoop, kerk of vergadering) moet u zoveel mogelijk vermijden.

Werk

Na ontslag uit het ziekenhuis kunt u gewoon naar uw werk, behalve als u werkzaam bent in het basisonderwijs of opvang van kinderen jonger dan elf jaar. In dat geval, kunt u dit bespreken met de arts bij ontslag uit het ziekenhuis. Ook op het werk moet u - net als thuis - zoveel mogelijk afstand bewaren tot andere personen.

Zwangerschap

Een behandeling met radioactief jodium mag niet plaatsvinden tijdens de zwangerschap. We raden af binnen zes maanden na de therapie zwanger te worden of een zwangerschap te verwekken. Seksueel contact gedurende deze periode, ook kort na de therapie, is geen probleem.

Borstvoeding

U dient voor de behandeling te stoppen met het geven van borstvoeding. Na ontslag uit het ziekenhuis mag u niet meer beginnen met het geven van borstvoeding.

Ziekenhuisopname

Wordt u in een ziekenhuis opgenomen in de periode waarin deze leefregels gelden, dan moet u dit melden aan de lokale stralingsdeskundige van dat ziekenhuis.