Radiotherapie (specialisme)

Informatie over het specialisme Radiotherapie.

Radiotherapie behandelt kanker door middel van (röntgen)straling. De behandeling wordt hierdoor vaak eenvoudigweg Bestraling genoemd.

De behandelingen verdelen we onder in uitwendige bestralingen (Teletherapie) en inwendige bestralingen (Brachytherapie). Ook doen we een warmtebehandeling, dit noemen we Hyperthermie.

Vaak bestaat een therapie tegen kanker uit een combinatie van behandelingen. Bijvoorbeeld een operatie gecombineerd met uitwendige bestralingen en chemotherapie of hyperthermie.

De afdeling Radiotherapie behandelt in principe alle voorkomende kankersoorten, en levert topreferente zorg als het gaat om Brachytherapie en Hyperthermie. Topreferente zorg is zeer specialistische zorg voor mensen die zeldzame, moeilijk te diagnosticeren of moeilijk te behandelen aandoeningen hebben.

De meest voorkomende behandelingen op de afdeling Radiotherapie worden gegeven voor borstkanker, longkanker, blaas- en prostaatkanker, baarmoederhals- en baarmoederkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, darmkanker, huidkanker, kanker van het beenmerg en lymfklieren, kanker bij kinderen, en hersentumoren.

In het AMC wordt kanker behandeld door multidisciplinaire teams. Dat wil zeggen dat teams van oncologisch chirurgen, internisten, medisch oncologen, radiotherapeuten en anderen overleggen over de beste behandeling. De afdeling werkt ook nauw samen met alle specialisten van ziekenhuizen in de regio.

Brachytherapie

Brachytherapie is een bestralingstechniek waarbij een radioactieve bron in of tegen de tumor wordt gebracht. Hierbij krijgen de omgevende gezonde weefsels zo weinig mogelijk straling.

Hyperthermie

Bij het toepassen van Hyperthermie wordt de plek waar de tumor zat, verwarmd tot temperaturen van ongeveer 43 graden celsius. Hyperthermie versterkt zowel het effect van bestraling als van chemotherapie en wordt daarom aan genoemde behandelingen toegevoegd om het effect te vergroten.