Post Intensive Care Syndroom

Zo snel mogelijk beginnen met revalideren
Zo snel mogelijk beginnen met revalideren

Een opname op de Intensive Care (IC) afdeling is ingrijpend. Na de opname hebben veel mensen nog lange tijd last van verschillende klachten. Door de ziekte waarvoor ze zijn opgenomen. En door de opname op de IC. Zeker als die langer duurt. De verzamelnaam voor al deze klachten is Post Intensive Care Syndroom (PICS). De afdeling Revalidatiegeneeskunde helpt IC-patiënten bij het herstel al tijdens de opname. Want zo snel mogelijk beginnen met revalideren is belangrijk.

Aandoening en spierzwakte
Veel voorkomende problemen door verblijf op de intensive care

Zwakke spieren en slechtere conditie
Als u ernstig ziek bent en langere tijd niet of weinig beweegt, raakt u  spiermassa kwijt en gaat uw conditie achteruit. Lopen en bewegen wordt daardoor moeilijker. Ook uw ademhalingsspieren worden zwakker. Daardoor bent u eerder buiten adem of voelt u zich sneller benauwd.

Voeding en slikken

Problemen met slikken en praten
Door zwakkere spieren en de beademing kunt u problemen krijgen met kauwen, slikken of spreken. U verslikt zich dan vaker of moet hoesten bij het eten en drinken. Uw stem kan anders (hees) gaan klinken en praten kan ook meer energie kosten.

Ondervoeding
Uw lichaam heeft op de IC veel energie en eiwit nodig. Veel mensen op de IC krijgen voeding via een sonde. Voor het lichaam is het belangrijk om zo weinig mogelijk spiermassa te verliezen en kracht en conditie op te bouwen voor het herstel. Voor uw herstel is goede voeding belangrijk. Met voldoende energie en eiwitten.

Gedachten en gevoelens

Problemen met gevoelens
Een opname op de IC is vaak ingrijpend. Dat merkt u ook aan uw gevoelens. Misschien vertrouwt u uw eigen lichaam niet meer. Weet u nog niet hoe het straks verder moet. Maakt u zich zorgen over uw werk. Psychische klachten tijdens en na een opname zijn heel normaal. Het is belangrijk om goed te verwerken wat er is gebeurd.

Problemen met nadenken
Veel mensen die van de IC komen krijgen problemen met hun geheugen en met concentreren. Ze hebben het gevoel dat ze langzamer denken en hebben moeite met prikkels verwerken. Het kan zijn dat deze problemen pas thuis duidelijk worden. Deze klachten herstellen meestal vanzelf. Soms zijn de beperkingen helaas blijvend.

Tijdens de opname
U werkt samen met een groot team deskundigen

Het beste is om zo snel mogelijk te beginnen met revalideren. Deskundigen van de afdeling Revalidatiegeneeskunde helpen u daarom al tijdens de opname met het herstel van spieren, gewrichten en conditie. Ze werken daarbij samen met een groot team deskundigen. Zo zorgen ze er voor dat u en uw familie de best mogelijke zorg krijgen tijdens en na de opname. Als u nog niet voldoende bent hersteld om naar huis te gaan wordt u vanuit het ziekenhuis  overgeplaatst naar een ander ziekenhuis, revalidatiecentrum, hersteloord of verpleeghuis om verder te herstellen.

Weer thuis

Zodra uw weer naar huis mag, krijgt u -als dat nodig is- in de buurt waar u woont hulp bij het herstel. Bijvoorbeeld van een fysio- of ergotherapeut, diëtiste of een andere hulpverlener in de eerste lijn. In de regio Amsterdam is er een REACH-netwerk, van hulpverleners die gespecialiseerd zijn in de behandeling van patiënten na een IC-opname. Als u in de regio van Amsterdam woont kunt u via de website van het REACH netwerk een zorgverlener bij u in de buurt zoeken. 

REACH netwerk zorgzoeker

IC nazorg poli
Bent u langer dan 5 dagen op de IC opgenomen geweest? Dan nodigen we u ongeveer 3 maanden na ontslag uit op de IC-nazorg poli. U spreekt dan met een IC-verpleegkundige, een IC-arts en een fysiotherapeut. We bespreken met u hoe u en uw familie de tijd op de IC hebben ervaren. U kunt dan vragen stellen over wat er precies gebeurd is tijdens uw verblijf op de IC. Ook kunt u dan de IC-afdeling bezoeken en kijken waar u opgenomen bent geweest. Dit kan u en uw partner of familie helpen om alle gebeurtenissen beter te verwerken. Als uw herstel moeizaam verloopt, kunnen we u doorverwijzen voor aanvullend onderzoek en behandeling
Meer informatie

Meer informatie kunt u lezen in ons IC revalidatie handboek dat u hieronder kunt downloaden.

Daarnaast kunt u meer informatie vinden op de website van de patientenvereniging voor voormalige IC-patiënten: https://icconnect.nl/

Ook kunt u informatie vinden op de website van de stichting Family and Patient centered Intensive Care: https://fcic.nl/

Onderzoek
De afdeling Revalidatiegeneeskunde doet veel onderzoek naar de beste behandeling voor patiënten die herstellen van hun opname op een IC. Met dit onderzoek willen we zo veel mogelijk patiënten helpen om zo goed mogelijk te herstellen.
Contactgegevens

Afdeling Revalidatiegeneeskunde
Amsterdam UMC
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam
020 566 3345

Wilt u ons liever een email sturen? Klik dan op onderstaand emailadres:

icrevalidatie@amsterdamumc.nl