Prenatale counseling bij een schisis

Blijkt uit de 20-wekenecho dat uw baby een schisis heeft, dan krijgt u een afspraak met een plastisch chirurg en verpleegkundig specialist. Zij geven u meer informatie over het krijgen van een kind met een vorm van schisis.

Voor ouders die bij de twintig weken echo of na de geboorte, te horen krijgen dat hun kindje een schisis heeft, is dit vaak een grote schok. Emoties als paniek, angst, verdriet, teleurstelling, boosheid, schuldgevoelens kunnen u overvallen. Onze ervaring is dat het belangrijk is die gevoelens niet te negeren of onderdrukken. In dit gesprek zal dan ook ruime aandacht zijn voor de emoties en psychosociale aspecten bij het verwerken van de diagnose.

Het prenatale gesprek

De informatie die u krijgt tijdens dit gesprek met de plastisch chirurg en de verpleegkundig specialist vóór de geboorte is gericht op de dingen die u moet regelen voordat uw kindje geboren wordt en wat u moet doen als uw kindje geboren is. Daarnaast bespreken we globaal het zorgtraject met bijhorende behandelingen. Uiteraard is er dan ook uitgebreid de tijd om al uw vragen te beantwoorden. Ook wordt er besproken wat het ontdekken van een schisis bij uw kindje met u en uw partner doet.

Na dit gesprek is de verpleegkundige en de medisch maatschappelijk werker altijd voor u beschikbaar als u vragen heeft of om u te steunen en adviseren.