Meedoen aan onderzoek vaccinatie hondsdolheid (rabiës)

Op dit moment loopt op de Vaccinatiepolikliniek van het LUMC een onderzoek naar de reactie van het afweersysteem op de inenting tegen hondsdolheid. Voor het PREPARE onderzoek wordt samengewerkt met het Amsterdam UMC Tropencentrum en het Tropen Advies Centrum – Travel Clinic Havenziekenhuis in Rotterdam. De Stichting Beoordeling Ethiek Biomedisch Onderzoek heeft dit onderzoek goedgekeurd. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw.

Hondsdolheid (rabiës) is een dodelijke infectieziekte van mens en dier. Bijna alle gevallen van hondsdolheid zijn het gevolg van onbehandelde hondenbeten. De ziekte komt het meeste voor in Azië en Afrika. Dit komt omdat honden daar niet ingeënt worden tegen hondsdolheid. Bovendien ontbreekt de behandeling met immuunserum. Hondsdolheid bij reizigers is gelukkig zeldzaam. Reizigers worden wel gebeten tijdens een verblijf in het buitenland. Vaak moet de reis dan worden afgebroken om in Nederland te worden behandeld met immuunserum en vijf inentingen. Als een reiziger voor vertrek is ingeënt, is herhaling van de inenting met twee in plaats van vijf injecties voldoende om hondsdolheid te voorkomen. Behandeling met immuunserum na een beet is dan niet meer nodig. Het afweersysteem herinnert zich namelijk de eerdere inenting tegen hondsdolheid en reageert sneller en sterker op de herhalingsprikken. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat inenting tegen hondsdolheid voor vertrek op reis met minder inentingen kan. Twee inentingen in de huid of één inenting in de spier zou zelfs voldoende kunnen zijn. Met het PREPARE onderzoek willen we dat bewijzen.

Honden met rabiës?

Wanneer kunt u meedoen?

Gaat u binnenkort een reis maken waarvoor u normaal gesproken geen hondsdolheid inenting nodig heeft? Dan kunt u als vrijwilliger deelnemen aan dit onderzoek. U krijgt dan naast eventuele andere benodigde vaccinaties ook één of meerdere injecties tegen hondsdolheid toegediend. De vaccinatie tegen hondsdolheid is kosteloos. Het is van belang dat u 18 jaar of ouder bent, korter dan 8 weken op reis gaat en niet eerder een inenting tegen hondsdolheid heeft gekregen. Voor deelname aan het gehele onderzoek ontvangt u een vergoeding.

Uitgebreidere informatie over het onderzoek kunt u downloaden.

Contact

Wilt u meer informatie, of heeft u interesse om deel te nemen, dan kunt u dit aangeven tijdens uw bezoek aan het reizigersspreekuur in een van de deelnemende centra. U kunt ook een e-mail sturen met uw contactgegevens en reisdata naar prepare@amc.nl.

Lees voor meer informatie over deelname aan wetenschappelijk onderzoek de “Algemene brochure” van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport”.

Aanmelden voor onderzoek

We zoeken vrijwilligers voor ons onderzoek. Wil jij meewerken? Dat kan! Meld je vrijblijvend aan voor onderzoek, dan ontvang je van ons de informatie.

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt: