Maternaal hoog risico spreekuur (polikliniek)

Bij het maternaal hoog risico spreekuur kunnen zwangeren met een verhoogd risico in de zwangerschap vanwege een belaste voorgeschiedenis terecht voor deskundig advies en begeleiding.

Informatie over uw afspraak op het maternaal hoog risico spreekuur.

Uw huisarts, verloskundige of specialist verwijst u naar het maternaal hoog risico spreekuur van Amsterdam UMC. Deze is onderdeel van de polikliniek Verloskunde.

Bij het maternaal hoog risico spreekuur kunnen zwangeren met een verhoogd risico in de zwangerschap vanwege een belaste voorgeschiedenis terecht voor deskundig advies en begeleiding.

Waarom een maternaal hoog risico spreekuur? En voor wie is dit geschikt?

Vrouwen met een verhoogd risico op een niet optimale aanleg van de placenta vanwege een belaste voorgeschiedenis van mevrouw zelf of door een eerder doorgemaakte zwangerschap hebben een verhoogd risico in deze zwangerschap op allerlei complicaties voor zowel moeder als kind. Met behulp van extra behandelingen kunnen wij ervoor zorgen dat de kans op deze complicaties vermindert. Ook bieden wij extra ondersteuning en vaste begeleiding, juist omdat een volgende zwangerschap erg spannend kan zijn.

Op dit spreekuur worden zwangere vrouwen begeleid met een bijvoorbeeld SLE, reumatoïde artritis, ziekte van Sjögren, chronische hypertensie, trombose in de voorgeschiedenis, maag-, darm- en leverziektes, hartziektes of bij eerdere zwangerschap doorgemaakte pre-eclampsie, eclampsie of HELLP-syndroom of een kind met een te laag geboortegewicht voor de zwangerschapsduur.


Wat kunt u van ons verwachten?

De poli’s worden uitgevoerd door een team van gynaecologen met veel ervaring op dit gebied. We werken daarbij ook nauw samen met specialisten van andere disciplines zoals Maag Darm Lever, reumatologie en interne geneeskunde.

De spreekuren worden uitgevoerd door de onder

staande gynaecologen met veel ervaring op dit gebied en arts-assistenten. De arts-assistent bespreekt het spreekuur altijd voor met de gynaecoloog. Ook kan bij vragen die tijdens het consult ontstaan de gynaecoloog geraadpleegd worden en langskomen. Op deze wijze kan de ervaring overgedragen worden en is er veel continuïteit voor de zwangeren.

In een groot aantal gevallen is vanaf vroeg in de zwangerschap het gebruik van een ontstollend medicijn nodig. Wij geven hiervoor goede voorlichting en ons baliepersoneel zorgt dat een eerste afspraak tijdig gemaakt kan worden.

Onze deskundigen

Mw. Dr. M.A. de Boer

Mw. Prof. dr. C.J.M. de Groot

Mw. Prof. dr. J.I.P. de Vries

Openingstijden

Onze artsen die betrokken zijn bij het hoog risico maternaal spreekuur houden in AMC polikliniek op afspraak. In VUmc is dit op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Ook eventuele echo- of bloedonderzoeken worden rondom deze bezoeken gepland.

Route

AMC

De polikliniek Verloskunde ligt in het polikliniekgebouw (bouwdeel A) op de eerste verdieping. Om er te komen neemt u de lift naar de eerste verdieping en meldt u zich bij de hoofdbalie, links van de liften.

Telefoonnummers Verloskunde

AMC: 020 - 566 3400