Aandachtspunten voor na de bevalling

Geboorteaangifte

Geboorteaangifte is alleen mogelijk in de gemeente waar de geboorte heeft plaatsgevonden. Aangifte dient binnen drie werkdagen na de geboorte te gebeuren. Het weekend telt als één dag mee. Onder bepaalde voorwaarden kunt u online aangifte doen van de geboorte van uw baby.

In Amsterdam kunt u ook altijd voor geboorteaangifte terecht bij een van de acht stadsloketten. U dient voor uw komst een afspraak te maken voor een geboorteaangifte viade website van de gemeente Amsterdam. U kunt ook bellen met 14020..

Bij de aangifte heeft u nodig:

  • De geboortedatum en geboortetijd van het kind
  • De geboortenamen van het kind
  • Een geldig identiteitsbewijs van uzelf
  • Bij voorkeur een geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • Wanneer u niet getrouwd bent de akte 'Erkenning ongeboren vrucht' of akte van naamskeuze.
  • Eventueel het trouwboekje

Aangifte van de geboorte doen in het AMC is tijdelijk niet mogelijk.

Aanmelden bij de ziektekostenverzekeraar

Houd u er rekening mee dat u na de geboorte verplicht bent uw kind zo snel mogelijk aan te melden bij uw ziektekostenverzekeraar. U kunt dit direct na de geboorte doen tot uiterlijk vier maanden na de geboorte. Vergeet u dit? Dan moet u de rekeningen van de zorg aan uw kind zelf betalen.

Hielprik & gehoorscreening

Om eventuele afwijkingen in de stofwisseling vroegtijdig aan te tonen wordt in de eerste week na de geboorte een paar druppels bloed afgenomen bij uw kind uit de hiel van uw kind. Wanneer u en uw kind dan nog in het ziekenhuis zijn, wordt de hielprik in het ziekenhuis gedaan. Als u thuis bent, komt de wijkverpleegkundige bij u langs. De wijkverpleegkundige komt in de eerste week sowieso langs voor de gehoorscreening.

Bent u woonachtig in één van de volgende provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Flevoland? Per 1 januari 2021 kunt u deelnemen aan de SCAN-studie van het Amsterdam UMC. In deze studie wordt het testen naar de ziekte adrenoleukodystrofie (ALD) via de hielprik onderzocht. Deze mogelijkheid is nieuw. U kunt bij de screener die bij de hielprik bij uw kind uitvoert, aangeven of u aan de studie deel wilt nemen. Voor deze test hoeft geen extra bloed te worden geprikt. Meer informatie vindt u in deze folder van de SCAN-studie (pdf).

Omgang met broertje en zusje
Bij de kennismaking van het oudere broertje of zusje met uw kind is het belangrijk dat uw oudere kinderen alle aandacht krijgen. Dit zorgt ervoor dat uw oudere kinderen niet het gevoel krijgen dat hun plek is ingenomen. Verwacht niet te veel van de eerste ontmoeting. Het gebeurt ook dat de oudere kinderen helemaal niet geïnteresseerd zijn. Het hangt sterk af van de leeftijd van uw oudere kinderen hoe zij omgaan met de geboorte van een broertje of zusje. Afhankelijk van het karakter zal uw oudere kind extra aandacht willen of trekt het zichzelf terug. Besteed extra aandacht aan uw oudere kind en betrek hem/haar bij de verzorging van het broertje of zusje.