Bloedverlies aan het begin van de zwangerschap

Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor.

Bloedverlies aan het begin van de zwangerschap
U kunt last hebben van bloedverlies nog voordat u de eerste echo heeft gehad. In dat geval moet u meteen contact opnemen met de verloskundige of gynaecoloog. Heeft u al een echo gehad en het hart van het ongeboren kind zien kloppen? Dan is de kans groot dat u last heeft van onschuldig bloedverlies. Als het bloedverlies ruim is, neem dan contact op met het ziekenhuis.
Oorzaken bloedverlies

Er zijn meerdere oorzaken voor bloedverlies aan het begin van de zwangerschap. Er zijn onschuldige bloedingen, maar bloedverlies kan ook een eerste teken zijn van een miskraam. U kunt wat bloedverlies hebben door:

  • Het groeien van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies (innestelingsbloeding).
  • Seks of ontlasting.
  • Een afwijking aan de baarmoedermond zoals een poliep of een ontsteking. Deze vorm van bloedverlies treedt nogal eens op na gemeenschap en is gemakkelijk te behandelen.
  • Aambeien. Na (harde) ontlasting kan bloedverlies optreden ten gevolge van aambeien. Aambeien zijn gemakkelijk te behandelen. Zorg dat de ontlasting soepel blijft.
  • Een miskraam. De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een afwijking in de chromosomen die is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dit leidt tot een stoornis in de aanleg van de zwangerschap waardoor de zwangerschap niet verder groeit en wordt afgestoten.
  • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Medisch onderzoek bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap

Lichamelijk onderzoek

Om te beoordelen waar het bloedverlies vandaan komt en om een indruk te krijgen van de hoeveelheid bloedverlies beoordelen we met inwendig onderzoek, met de eendenbek (speculum), de baarmoedermond.

Echoscopisch onderzoek

Dit onderzoek kan inwendig, via de vagina, of uitwendig, via de buik, plaatsvinden. Met een echo brengen we de baarmoederholte en de zwangerschap in beeld en beoordelen we of de zwangerschap goed is. Echoscopisch onderzoek heeft geen negatieve invloed op de uitkomst van de zwangerschap.

Bloedonderzoek

Bij ruim bloedverlies controleren we het bloed op bloedarmoede (Hb: hemoglobine). Soms onderzoeken we de bloedgroep en rhesus factor.

Bloedverlies en nog geen echo gehad

Het kan voorkomen dat u last heeft van vaginaal bloedverlies aan het begin van de zwangerschap. Dit kan u ongerust maken. Heeft u vaginaal bloedverlies en nog geen echo gehad? Dan is de kans ongeveer 50% dat u een miskraam krijgt. Het kan ook zijn dat u al wel een echo hebt gehad, maar dat er tijdens de echo nog geen kloppend hart te zien was of dat niet duidelijk is of de ontwikkeling goed verloopt. Ook dan is de kans groter dat het bloedverlies een teken is van een miskraam.

Als u bloedverlies heeft, overleg dan met de huisarts of het ziekenhuis. Dit verandert de situatie niet, maar u heeft waarschijnlijk wel behoefte aan duidelijkheid. Ook moet worden uitgesloten of u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft. Heeft u veel bloedverlies, waarschuw dan meteen.

Bloedverlies na de eerste echo

Het kan voorkomen dat u last hebt van vaginaal bloedverlies aan het begin van uw zwangerschap. Dit kan u ongerust maken. Heeft u op de eerste echo het hartje van het ongeboren kind al zien kloppen? In dat geval is de kans groot dat u last hebt van onschuldig bloedverlies. De kans dat de zwangerschap goed gaat is in dit geval groot: ongeveer 95%.

Als u bloedverlies heeft, overleg dan met het ziekenhuis. Men zal een afspraak maken voor een echo. Dat hoeft niet meteen. De volgende dag, binnen 24 uur, is vroeg genoeg. Dit verandert de situatie niet, maar kan u wel geruststellen. Heeft u veel bloedverlies, waarschuw dan meteen.

Miskraam

Heeft u veel bloedverlies? Heeft u last van menstruatie-achtige pijn? Dit kunnen tekenen zijn van een miskraam. De meeste miskramen ontstaan al voordat het hart is ontwikkeld van het ongeboren kind. Maar latere miskramen komen ook voor. Het is daarom belangrijk dat u contact opneemt met het ziekenhuis zodat de reden van het bloedverlies onderzocht kan worden.

Zie ook:

Herkennen van een miskraam

U kunt op verschillende momenten in het begin van de zwangerschap een miskraam krijgen. Het kan zijn dat u net overtijd bent en een heftige menstruatie krijgt die komt door een vroege miskraam. U weet dit alleen zeker als u ook een positieve zwangerschapstest heeft gehad. De meeste miskramen ontstaan al voordat het hart van het ongeboren kind is ontwikkeld. Maar latere miskramen komen ook voor. Het is daarom belangrijk dat u contact opneemt met het ziekenhuis zodat de reden van het bloedverlies onderzocht kan worden. Heeft u mogelijk een miskraam gehad, maar houdt u bloedverlies? Neem dan contact op met de huisarts of het ziekenhuis. Dit aanhoudende bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of miskraamweefsel dat is achtergebleven.

Zie ook: