Herinneringen

Kennismaken en tegelijkertijd afscheid nemen: er is geen situatie te bedenken waarbij dit meer speelt dan bij de geboorte van een levenloos kind. U hebt maar weinig tijd om beelden en herinneringen vast te leggen.

Essentieel is dat u als ouders in deze moeilijke omstandigheden die beslissingen neemt die op dat moment ‘goed’ aanvoelen en waarvan er de minste kans bestaat dat u er later spijt van kunt hebben. De hulpverleners in het ziekenhuis zullen u hierbij steunen.

Voor de meeste ouders is het onwerkelijk dat hun kind levenloos geboren wordt. Het is moeilijk om een voorstelling te maken van hoe uw kind eruit zal zien. Het zien, aanraken en vasthouden van uw kind zijn belangrijk voor het verwerkingsproces. De hulpverleners kunnen uw kind eerst beschrijven, zodat u soms een wat betere voorstelling kan maken. Meestal is de werkelijkheid minder eng dan van tevoren gedacht. De verpleegkundige zal u helpen uw kind mooi neer te leggen, dit kan ook in water.

Veel ouders genieten ervan in het kind gelijkenissen te zoeken met zichzelf of hun andere kinderen. Vaak leidt dit ondanks het grote verdriet tot een gevoel van trots.

Ook als uw kind zichtbare afwijkingen heeft, kunt u het vasthouden of aanraken. Veel ouders die het aanvankelijk eng vonden, vertellen achteraf dat hun gevoel positiever werd, naarmate zij het kindje langer bekeken. Soms zijn er gemengde gevoelens, al heeft het zien van het kind voorkomen dat zich ergere fantasiebeelden opdrongen. Soms is het bij het afbreken van een gewenste zwangerschap belangrijk dat u ziet dat de voorspelde afwijkingen er ook echt zijn en dat u dus een ‘goede’ beslissing hebt genomen.

Als uw kind al enkele dagen geleden in de buik is overleden, kan het zijn dat het huidje op sommige plekken wat ontveld is (maceratie). Ook de schedel is vaak minder stevig.

Het is een mogelijkheid dat u zelf u kind wast of erbij bent als de verpleegkundige dat doet. Ook kunt u zelf voor kleertjes of een omslagdoek zorgen, een mooie geborduurde doek, een lievelingssjaal of iets dat u bij de bevalling droeg. Zo lang u in het ziekenhuis bent, kunt u dag en nacht aangegeven dat u uw kind bij zich wil hebben. Uw andere kinderen en enkele dierbaren mogen uw kind ook zien. Soms is dat heel fijn, zodat u er later dan gemakkelijker over kan praten. Het is belangrijk uw gevoel hierin te volgen.

Watermethode

De afdeling biedt ook de mogelijkheid aan om het kindje in water op te baren. Voorheen werden overleden kinderen na de geboorte in een dekentje, kistje of bakje gelegd. Hun huid verkleurt dan en wordt donker. Omdat de huid en botten nog niet stevig zijn, vervormt het kindje. De watermethode biedt hier een oplossing voor. Het kindje heeft zijn hele leven in het water geleefd. Dat is de beste omgeving voor de kwetsbare huid.

De voordelen van de watermethode:

  • De baby neemt de natuurlijke houding aan, de foetushouding.
  • De huid wordt lichter, ook als het kindje al donker verkleurd was bij de geboorte.
  • Er treedt geen vervorming op.
  • Je kunt hele mooie foto’s maken van het kindje in het water.
  • Het kindje laten zien aan vrienden en familie is makkelijker omdat het er mooi uitziet, zo kun je echt samen afscheid nemen.
  • Je kunt het kindje aanraken zonder het te beschadigen.

Kijkt u op www.watermethode.nl voor meer informatie.

Foto's

Misschien vindt u het maken van foto’s van uw dode kindje een raar of eng idee. Toch leert de ervaring dat het goed is foto’s te maken. Uw doodgeboren kind is voor u altijd een kind dat echt bestaan heeft. Foto’s zijn de meest tastbare en kostbare herinneringen. Ouders die vele jaren geleden een kind verloren, vertellen vaak hoe zij deze herinnering missen. Ook wanneer zij hun kind wel gezien hebben, vervaagt het beeld na verloop van tijd. Uw verpleegkundige kan u helpen bij het maken van foto’s. Op de afdeling is een fototoestel aanwezig, maar het is verstandig om ook zelf een fototoestel en/of videocamera mee te nemen. De verpleegkundige kan u helpen met het maken van de foto's. Ook wanneer u zelf geen foto's wilt hebben, zal de verpleegkundige toch foto's maken. Het is belangrijk dat u weet dat wij geen foto’s in ons archief bewaren. Wij zullen die in een gesloten enveloppe op een SD-kaartje aan u meegeven. Daarnaast is het mogelijk dat u foto’s laat maken door een professionele fotograaf die vanuit vrijwilligersorganisaties helpen de geboorte van het kindje zo mooi mogelijk en naar eigen wens vast te leggen.

Andere tastbare herinneringen
De verpleegkundige zal, indien dat mogelijk is, hand- en voetafdrukjes van de baby maken. Met een stempelkussen worden de handjes en voetjes gekleurd en daarna op een kaartje gedrukt. De inkt kan meestal gemakkelijk van de handjes en voetjes worden verwijderd. Als het mogelijk is knippen wij ook een plukje haar af, zodat u dit kunt bewaren, als u dit wenst. Veel ouders maken een herinneringsboek over hun kind. Daarin komen alle tastbare herinneringen, brieven of kaarten, eventueel een dagboek, tekeningen van andere kinderen of nog meer.

Een naam

U kunt uw kind een naam geven. Sommige ouders geven de naam die zij gekozen hadden, anderen bewaren deze naam voor een eventueel volgend kind. Soms wordt aan het kind een symbolische naam of de naam die zij voor het ongeboren kind gebruikten gegeven. Volgens de wet mogen alle kindjes die niet levend geboren worden, aangegeven worden bij de gemeente. Bij een zwangerschapsduur boven de 24 weken is het gezien de ‘aangifteplicht bij de gemeente noodzakelijk om uw kind een naam te geven.

Geboorte- of overlijdenskaartje en/of advertentie
U kunt kaartjes laten maken met een afdruk van het handje of voetje erop, met een tekening van andere kinderen of met een tekst die u al in gedachten had.