Hoe verder na het slechte nieuws?

Als er geen medische reden bestaat voor een directe ziekenhuisopname, krijgt u vaak het advies om nog enige tijd naar huis te gaan. Zo krijgt u de kans de eerste schok zo goed mogelijk te verwerken in uw eigen omgeving.

U kunt beslissen wie u alvast wilt informeren: ouders, uw andere kinderen, familie, vrienden of bekenden. Ook kunt u met hen bespreken welke hulp of steun u op prijs stelt. Meestal zijn er een aantal praktische zaken te regelen, zoals bijvoorbeeld uw werkzaamheden buitenshuis of de opvang van eventuele andere kinderen.

Afwachten
U kunt ervoor kiezen de bevalling af te wachten als vastgesteld is dat er geen hartslag meer is bij het ongeboren kind. Het is echter niet te voorspellen op welke termijn en of de bevalling spontaan begint.

Bevallen
Veelal wordt er dan in overleg besloten om de bevalling op gang te brengen. Dit kan zijn als uw kind is overleden tijdens de zwangerschap of bij een zwangerschapsbeëindiging na prenatale diagnostiek.  Samen met u gynaecoloog maakt u een afspraak wanneer de inleiding plaats zal vinden. De bevalling mag plaatsvinden in een ziekenhuis in uw eigen woonomgeving.

Waarom geen keizersnede?

De eerste (zeer begrijpelijke) reactie meteen na het slechte nieuws is vaak de vraag om ‘zo snel mogelijk het kind eruit te halen’, het liefst via een keizersnede. Het idee om een dood, of ernstig ziek kindje te dragen en een ‘gewone bevalling’ te moeten doormaken, is vaak ondraaglijk. Medisch gezien is een onnodige operatie niet verantwoord en kan risico hebben voor een eventuele zwangerschap in de toekomst. De ervaring leert dat een bevalling via de natuurlijke weg belangrijk is voor het rouwproces. De geboorte beleeft u als werkelijkheid en niet als iets wat u vaag overkomt. Sommige moeders houden aan de bevalling ook het gevoel over écht iets voor hun kind gedaan te hebben.

Heel soms zien moeders/ouders toch erg op tegen een bewust meegemaakte bevalling. Goed overleg met de behandelend arts(en) en eventueel andere hulpverleners (zoals bijvoorbeeld de maatschappelijk werker van de afdeling) is hier van het allergrootste belang om, indien gewenst, te zoeken naar andere wegen en oplossingen voor het verloop van de bevalling.