Wat te regelen na de geboorte?

Wat gebeurt er verder met uw kind? Wat zijn u mogelijkheden ten aanzien van begrafenis en crematie? Wilt u uw kind mee naar huis nemen tot die tijd en hoe regelt u de afscheid?

Begrafenis of crematie

Zie ook Wettelijke Bepalingen.

Er zijn twee mogelijkheden:

1. Een begrafenis of crematie in eigen omgeving. Deze gebeurtenis helpt vaak bij de verwerking van uw verdriet: u kunt zo afscheid van uw kind nemen op een manier die bij u past.

2. Een kind geboren beneden de 24 weken zwangerschap kunt u desgewenst in het ziekenhuis laten. Het ziekenhuis draagt dan zorg voor de crematie. Uw kind zal met meerdere lotgenootjes tegelijkertijd worden gecremeerd. De tijdsduur tussen de bevalling en de crematie is doorgaans enkele weken tot maanden. Het is niet mogelijk om bij deze crematie aanwezig te zijn.

Uitstel van begraven of cremeren

Als de moeder erg ziek is en nog niet in staat is om op korte termijn de plechtigheid bij te wonen bestaat de mogelijkheid om uitstel van begraven of cremeren aan te vragen. De aanvraag tot uitstel van begrafenis of crematie welke u van de arts ingevuld meekrijgt, moet u overhandigen bij de Burgerlijke Stand. Aan deze handeling zijn kosten verbonden.

Uw kind mee naar huis?

U kunt uw kind mee naar huis nemen tot de dag van de begrafenis of crematie. De wet verbiedt dit niet. Het vervoer mag met uw eigen auto gebeuren. U krijgt dan een verklaring van levenloze geboorte of overlijden uit het ziekenhuis mee. Het kind kunt u in uw armen houden of in een reiswiegje vervoeren. Vaak geeft het een goed gevoel om het kind een tijdje in de babykamer te hebben, in het wiegje dat met zoveel liefde was klaargemaakt. Zo kunnen ook mensen uit uw omgeving ervaren dat dit kindje, ook al is het levenloos, écht deel uitmaakt van uw gezin.

Als u uw kindje mee naar huis wilt nemen, is het aan te bevelen contact te zoeken met een uitvaartondernemer om met u mee te denken over een aantal praktische zaken zoals koeling voor het wiegje en of uw wenst dat u kindje opgebaard wordt.

Het afscheid

Als u besluit tot een begrafenis of crematie kan een uitvaartverzorger dit voor u regelen, maar u kunt ook zelf contact opnemen met de beheerder van een begraafplaats of crematorium. De kosten zijn dan lager, maar er is wel heel wat te regelen.

Het kind hoeft niet in een kistje te worden begraven; het mag ook in een rieten mandje, een mooie doos of iets wat u zelf heeft gemaakt. Hoe zal het afscheid plaatsvinden? Wilt u samen als ouderpaar alleen zijn of ook anderen uitnodigen? Wilt u een plechtigheid met muziek, toespraken, gedichten lezen en andere rituelen of wilt u het zo eenvoudig mogelijk houden? Bent u gelovig en wilt u een kerkelijk afscheid? Voor steun en adviezen kunt u een dominee, pastoor, imam, humanistisch raadsman of andere geestelijke verzorger inschakelen.

Misschien vraagt u zich af of u uw andere kinderen moet meenemen. Meestal is dit aan te raden, zeker wanneer ze ouder dan twee jaar zijn. Het helpt hen het verlies van hun broertje of zusje als werkelijkheid te beleven en het verlies te verwerken. Meer informatie vindt u in de paragraaf De andere kinderen in uw gezin.

Kosten

Als men een uitvaartondernemer inschakelt, variëren de kosten voor crematie of begrafenis zeer sterk. Als u zelf alles regelt, kan het bedrag lager zijn. In sommige begrafenisverzekeringen zijn ook begrafenis- of crematiekosten voor een levenloos geboren kind (gedeeltelijk) meeverzekerd. Ook wanneer slechts één van de ouders verzekerd is. Meestal wordt hiervoor een zwangerschapsduur van minimaal 24 weken aangehouden maar verschilt per maatschappij. Uw verzekeringsmaatschappij of agent kan u verder informeren.