Wettelijke bepalingen

Wet op de lijkbezorging kan voor u van toepassing zijn afhankelijk van de zwangerschapsduur bij de bevalling.

Uw kind is geboren vóór een zwangerschapsduur van 24 weken

De Wet op de Lijkbezorging is hier niet van toepassing. Er zijn geen regels, niets is verplicht of verboden. Meestal kunt u als u dat wilt het kind toch officieel aangeven. U mag als ouders zelf, onafhankelijk van de duur van de zwangerschap, uw kind bijschrijven in uw trouwboekje. U hoeft hiervoor niet naar de Burgerlijke Stand. Sinds februari 2019 is het mogelijk om levenloos geboren kinderen ongeacht de zwangerschapsduur te registreren in de BRP (Basisregistratie Personen).

Indien uw kind levend is geboren dan bent u volgens de wet wel verplicht om uw kind officieel aan te geven bij de Burgerlijke Stand.

Steeds vaker wordt een kind begraven of gecremeerd ook na een korte zwangerschapsduur. Hulpverleners ondersteunen deze keuze. De burgemeester kan toestemming tot begraving of crematie afgeven, maar nodig is dit niet. De beheerder van de begraafplaats of het crematorium heeft wel een verklaring van een arts nodig waaruit blijkt dat uw overleden kind geboren is vóór 24 weken zwangerschapsduur.

Uw kind is geboren na een zwangerschapsduur van 24 weken

Elk kind dat levenloos wordt geboren na een zwangerschapsduur van 24 weken moet worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar de bevalling plaatsvond. De Wet op de Lijkbezorging van 1991 bepaalt dat er dan een Akte van een levenloos geboren kind wordt opgemaakt. Het ziekenhuis geeft een verklaring af waaruit blijkt dat het kind levenloos geboren is.

Als de baby na de bevalling nog geleefd heeft en daarna is overleden, wordt bij de aangifte zowel een geboorte- als een overlijdensakte opgemaakt. Het blijkt dat dit bij de Burgerlijke Stand soms problemen oplevert, omdat ambtenaren niet goed op de hoogte zijn van deze regel. Ouders kunnen zelf aangifte doen, als één van hen daar emotioneel toe in staat is. Ook iemand anders die aanwezig was bij de bevalling kan aangifte doen; tevens kan de uitvaartondernemer dit ook doen. Bij aangifte dienen de plaats en de tijd van begrafenis of crematie bekend te zijn.

Voor kinderen die na 24 weken doodgeboren zijn, geldt een wettelijke begraafplicht. De Burgerlijke Stand geeft schriftelijk een Verlof tot begraven of cremeren. Tijdstip en plaats van de uitvaart/ begrafenis moeten bekend zijn als u de aangifte gaat doen.

Achternaam

Als u niet getrouwd bent, kan uw kind alleen de naam van de vader krijgen als deze het kind al tijdens de zwangerschap en voor het overlijden wettelijk erkende. De wetgeving is op deze situatie jammer genoeg niet goed ingesteld.