Amsterdam UMC en Defensie werken samen

Defensie ondertekende op vrijdag 9 juli op de Kromhoutkazerne in Utrecht een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met vier ziekenhuizen waaronder Amsterdam UMC. Drie bestaande samenwerkingen werden verlengd.

Het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR) coördineert de samenwerking. “Na jarenlange voorbereiding is onze samenwerking een feit en kunnen onze mensen bij Defensie een opleiding krijgen waarmee ze, indien nodig, kunnen participeren in medische teams van Defensie bij militaire operaties”, aldus Wolfgang Schlack, hoogleraar Anesthesiologie in Amsterdam UMC. Schlack ondertekende de samenwerking met luitenant-generaal Mario Verbeek, commandant van het Defensie Ondersteuningscommando.

Defensie tekende vandaag de contracten met vier nieuwkomers, namelijk de universitaire medische centra van Amsterdam, Leiden, Maastricht en Utrecht. Defensie tekende vandaag de contracten met vier nieuwkomers, namelijk de universitaire medische centra van Amsterdam, Leiden, Maastricht en Utrecht.

“Amsterdam UMC biedt als grootste traumacentrum van Nederland een uitstekende mogelijkheid voor medisch defensiepersoneel om competenties, vereist voor de behandeling van ongevalsletsels, te onderhouden”, zegt Jaap Bonjer, hoogleraar Heelkunde, die ook aanwezig was bij de ondertekening. In de komende jaren werken militaire chirurgen, anesthesiologen, operatiepersoneel en IC-verpleegkundigen binnen Amsterdam UMC.  Op de afdeling traumatologie van Amsterdam UMC kunnen militair verpleegkundigen voortdurend blijven leren over traumazorg. En dat continue oefenen is belangrijk voor het werk tijdens een missie.

Chirurgen, anesthesiologen, anesthesie-assistenten, operatieassistenten en IC-verpleegkundigen van Amsterdam UMC hebben zich op vrijwillige basis aangemeld om opgeleid te worden door Defensie. Bonjer: “Defensie beschermt wat ons dierbaar is en waakt over onze vrede en veiligheid, Amsterdam UMC ondersteunt de krijgsmacht daar vanaf vandaag in.”

Klik hier voor meer informatie: Samenwerking Defensie en relatieziekenhuizen vernieuwd

Tekst: Charlotte Nuijten
Foto’s: Defensie.nl