Hardlopen of wandelen tijdens virtuele Amsterdam UMC Run

Covid is nog onder ons. Maar toch gaat de Amsterdam UMC Run net als vorig jaar door. Virtueel weliswaar, maar bewegen blijft zeker in deze moeilijke tijd van het allergrootste belang. Tussen 6 en 13 juni is het weer zover. Amsterdam UMC hoopt dat veel mensen de sportieve uitdaging aangaan. En volgend jaar -als alles bij het oude is- dan gaan we door wat we zo graag willen: een echte loop met een startschot en een finishdoek.

Voor de Run 2021 kan vanaf begin deze maand worden ingeschreven. De keuze is om 7, 14 of 21 km hard te lopen of te wandelen. Dat kan, waar je maar wilt: rondom huis, met je vriend of vriendin in het bos of lekker met je hond op het strand. Een app houdt bij wat je loopt en geeft de afstand en de tijd door aan de organisatie. Die kan dan een lijst maken van iedereen die heeft meegedaan. De afstanden klinken wat vreemd in de hardloopwereld, met uitzondering van de 21 km, want dat is de halve marathon.

Er zit een verhaal achter, vertelt de organisator van de Amsterdam UMC Run Jan van der Meulen. “In maart 2020 klapten we met z’n allen voor de helden van de zorg. Dat lijkt nu alweer zo lang geleden, maar in de ziekenhuizen lopen zij nog steeds de benen uit het lijf om alle patiënten te verzorgen. We hebben een IC-verpleegkundige een stappenteller gegeven en het blijkt dat die tijdens een dienst zomaar zeven kilometer loopt. Met de Amsterdam UMC Run gaan we niet klappen voor de zorg-kanjers, maar lopen we met ze mee. Een dienst, twee diensten of drie diensten.”

Goed doel
Ook dit jaar heeft de loop een goed doel. Uiteraard wordt er gelopen met het verplegend personeel in het hoofd. Het geld dat wordt opgehaald gaat naar onderzoek voor het Post Intensive Care Syndroom oftewel PICS. Amsterdam UMC Run steunt dit onderzoek al een paar jaar. Het onderzoek kijkt naar mensen die een tijd op de IC hebben gelegen en hoe zij het best kunnen worden begeleid in hun terugkeer naar het gewone leven. Dit is vanwege de corona-pandemie actueler dan ooit.

Inschrijven kan op www.amsterdamumcrun.nl De kosten zijn 10 euro per persoon, inclusief de app en een medaille.