Hiv-expert in race voor 'Amsterdammer van het Jaar'

Amsterdam UMC’er Peter Reiss is een van de tien genomineerden voor de titel ‘Amsterdammer van het Jaar’. De jaarlijkse verkiezing wil Amsterdammers eren die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de stad en de profilering daarvan. Tot 19 januari kun je digitaal op de kandidaten stemmen.

Peter Reiss, aan Amsterdam UMC verbonden als hoogleraar Inwendige Geneeskunde, is genomineerd ‘voor zijn decennialange bijdrage aan de strijd tegen hiv’.

Peter Reiss. Foto: Marieke de Lorijn/Marsprine
Peter Reiss. Foto: Marieke de Lorijn/Marsprine

Naast zijn werk in het ziekenhuis is hij directeur van de Stichting HIV Monitoring en staflid van het AIGHD, het door aidsonderzoeker Joep Lange in het leven geroepen instituut dat de hoofdstedelijke expertise bundelt op het terrein van Global Health. In 2018 was Reiss organisator en medevoorzitter van de internationale aidsconferentie in de RAI, waar Bill Clinton, de Engelse prins Harry en meer dan 15.000 andere bezoekers uit de hele wereld op af kwamen.

Nog 15 miljoen

Op de website van de Stichting Amsterdammer van het Jaar, die de gelijknamige onderscheiding toekent, zegt Reiss: “Van de 37 miljoen hiv-geïnfecteerden in de wereld zijn er nu 22 miljoen behandeld. Dat betekent dat we er nog 15 miljoen hebben te gaan. Dat kan alleen goed gaan als deze mensen toegang hebben tot de juiste wegen en de middelen, wat nog niet zo is”. In dit genomineerdenfilmpje vertelt Peter Reiss meer over zijn werk.

Stemmen

Tot de andere kanshebbers voor de titel Amsterdammer van het Jaar behoren Nienke Algra, Abdelhamid Idrissi, Eric Junge en Alice Roegholt. De winnaar wordt bepaald via een online-verkiezing: stemmen kan hier. De stembus sluit zaterdag 19 januari en de zondag daarop maakt de Stichting bekend wie de titel dit jaar mag dragen.