Lichamelijk onderzoek: hoe moet dat ook alweer?

Het antwoord op deze en andere praktische vragen, is te vinden in ‘Het handboek voor de coassistent’. Jelmer Savelkoel en Julia van der Zande, geneeskundestudenten van Amsterdam UMC, redigeerden de vijfde editie van dit naslagwerk.

Zij keken kritisch door de teksten en bepaalden: wat moet erin en wat kunnen we schrappen. Voor het eerst zaten twee vertegenwoordigers uit de doelgroep in de redactie van dit handboek voor aankomende artsen. Vijf vragen aan de jonge redacteuren:

Het handboek voor de coassistent. Wat is dat voor boek?

”Een echt handboek. Er staan geen uiteenzettingen in over ziektebeelden, maar praktische tips and tricks. Bijvoorbeeld over lichamelijk onderzoek doen of een infuus aanleggen. Het boek is met name bedoeld voor de overgang van bachelorstudent naar coassistent, als je net uit de collegebanken komt en in het ziekenhuis gaat meedraaien. Maar is het ook handig voor beginnende arts-assistenten.”

Maar zoiets als lichamelijk onderzoek doen, dat heb je toch geleerd?

“Jazeker, maar als je er echt vóór staat, denk je: hoe zat het ook alweer? In de bachelor leer je aandoeningen herkennen en hoe je moet handelen. Maar zoiets als het aanleggen van infuus, dat leer je niet. Of het aanprikken van een slagader. In de week voorafgaand aan je coschappen, krijg je daar les over. Maar dat is zo overdonderend. Eenmaal op de werkvloer wil je niets vergeten.”

Welke wijzigingen hebben jullie in de vijfde editie doorgevoerd?

“Bepaalde informatie hebben we geschrapt. Zo kon het hele hoofdstuk over medicijnen eruit. Er bestaan prima websites waar je die informatie kan zoeken. Andere thema’s zijn juist aangevuld met meer informatie. Zoals het doen van een psychiatrisch onderzoek, waarbij je op systematische wijze een gesprek voert met een patiënt. Dit vormt de basis van je coschap psychiatrie. Uiteraard hebben we dit niet alleen gedaan. We hebben nauw samengewerkt met specialisten en coassistenten uit heel Nederland.”

Zijn korte video’s niet informatiever dan een boek? Zoiets als bloedprikken, kan je beter laten zien?

“Voor sommige onderdelen klopt dat. Maar het boek heeft vooral een opfris-functie, want de meeste handelingen heb je ooit geleerd. En zoiets als het psychiatrische onderzoek of het aflezen van labwaarden, wil je liever nalezen. Het handboek is overigens ook online te raadplegen, dus toegankelijk via je mobiele telefoon.”

Hebben jullie zelf het handboek gebruikt toen je begon als coassistent?

"Nee, wij wisten niet eens dat het boek bestond. Best jammer, anders hadden we het zeker gekocht. Zeker aan het begin van je coschappen, als je wat onzeker bent, biedt het handboek houvast. Hij past namelijk precies in je doktersjas. Super handig als je snel iets wilt opzoeken."

Het handboek voor de coassistent is te koop via BSL Shop | Handboek voor de coassistent.

Tekst: Edith van Rijs