Negen Amsterdam UMC’ers krijgen een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend voor hun onderzoek. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vandaag bekend. Samen met 159 andere veelbelovende jonge wetenschappers die NWO selecteerde kunnen ze gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

Veni is gericht op excellente, onlangs gepromoveerde onderzoekers. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Deze negen Amsterdam UMC’ers sleepten dit jaar een Veni in de wacht:

Remmen van lekkende bloedvaten om schade aan nieren te voorkomen
Charissa van den Brom, Anesthesiologie
Een slechte doorbloeding van de allerkleinste bloedvaten in ernstig zieke patiënten kan de nieren beschadigen door zuurstof tekort. Onderzoekers gaan de rol van de beschadigde binnenbekleding van deze haarvaten bestuderen om behandelingen gericht tegen het lekken van haarvaten te ontwikkelen en schade aan de nieren te voorkomen.

Verbetering van de immuunreactie na hiv-vaccinatie om bescherming te verkrijgen
Mathieu Claireaux, Medische microbiologie
Zeldzame patiënten ontwikkelen super-antilichamen die zo ongeveer alle hiv-virussen kunnen blokkeren, maar deze super-antilichamen zijn zeer moeilijk te induceren door vaccinatie. Tfh-cellen zijn gespecialiseerde immuun cellen die de productie van antilichamen reguleren. Deze uitzonderlijke patiënten zullen ons leren welke Tfh-celreacties nodig zijn om door middel van vaccinatie super-antilichamen te krijgen.

Ontwikkeling van een nieuwe, wondgenezing bevorderend implantaat met mechanische stimulatie en gelokaliseerde afgifte
Zeliha Guler Gokce, gynaecologie
Vrouwen met een vaginale verzakking die chirurgie ondergaan, hebben een lagere kans op een recidief verzakking als hun wondgenezing beter is. Gokce wil een implantaat ontwikkelen dat oestrogenen afgeeft bij het operatiegebied met als doel de wondgenezing te verbeteren en daarmee het recidief risico te verlagen.

Immuuncellen in de buikholte beschermen de darm
Joep Grootjans, Maag-, darm- en leverziekten
Chronische darmontsteking beïnvloedt de kwaliteit van leven van patiënten met de ziekte van Crohn (CD). Grootjans heeft recentelijk aangetoond dat immuuncellen in de buikholte van muizen de darm kunnen beschermen en zal dit verder onderzoeken in de mens. Hij wil hiermee de behandeling van CD verbeteren

Een betere bescherming tegen rotavirus met darmbacteriën
Vanessa Harris, Global Health
Rotavirus is de meest voorkomende oorzaak van levensbedreigende diarree bij jonge kinderen. Rotavirusvaccinaties kunnen de ziekte voorkomen, maar hun effectiviteit is substantieel lager in Zuid-Azië en Afrika, ten zuiden van de Sahara. Dit onderzoek verkent hoe darmbacteriën benut kunnen worden om de bescherming van het rotavirusvaccin te verhogen.

Een beter begrip van gezond ouder worden
Georges Janssens, Genetisch metabole ziekten
Ouder worden is de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van ouderdom gerelateerde ziekten. Door de onderliggende routes van het verouderingsproces in kaart te brengen, hopen de onderzoekers beter te begrijpen hoe ze gezonde veroudering kunnen bevorderen. Ook mogelijke diagnostiek en behandelopties worden in dit onderzoek ontwikkeld.

Werkingsmechanisme van immunotherapie in Hodgkin lymfoom
Marit Roemer, Pathologie
Immunotherapie is een nieuwe, veelbelovende behandeling, die een eigen afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. In Hodgkin lymfoom zijn goede resultaten geboekt, maar weinig is bekend over hoe deze therapie precies werkt. Roemer gaat dit mechanisme onderzoeken, omdat dit cruciaal is voor het selecteren van patiënten die baat hebben bij deze behandeling.

Geen klachten en wel al ziek?
Marleen van de Sande, Reumatologie en klinische immunologie
Ondanks behandeling wordt bij patiënten met ontstekingsreuma van de rug vergroeiing niet voorkomen. Mogelijk omdat de ontsteking en vergroeiing begint in een fase voordat de diagnose wordt gesteld. Van de Sande gaat deze fase bestuderen om nieuwe aangrijpingspunten te vinden om vergroeiing te voorkomen.

Een nieuwe beeldvormende strategie voor diagnose en behandeling van hersenziekten Berend van der Wildt, Radiologie en nucleaire geneeskunde
Het behandelen van hersenziekten zoals hersenkanker en neuroinflammatie behoort tot de grootste wereldwijde farmaceutische uitdagingen. Nieuwe behandelstrategieën richten zich op herprogrammeren van microglia, de immuuncellen van het brein, om ziekteprogressie te remmen. Met dit onderzoek wordt een moleculaire beeldvormingstrategie ontwikkeld om herprogrammering van microglia te begrijpen tijdens behandeling van de ziekte.

Tekst: Jan Spee
Afbeelding: Shutterstock