KWF Kankerbestrijding kent Amsterdam UMC ruim 6,3 miljoen euro toe voor kankeronderzoek. Het gaat in totaal om 12 projecten.

Yvette van Kooyk, hoogleraar Moleculaire celbiologie en Immunologie, is verheugd met de toekenning van vijf ton voor haar onderzoek. Zij en haar team hopen aanknopingspunten te vinden voor immunotherapie bij alvleesklierkanker. Ze doen dit door tumormateriaal van een grote groep alvleesklierpatiënten te onderzoeken.

Online informatie
Ellen Smets, hoogleraar Medische communicatie, start in 2020 een onderzoek naar online zoekgedrag van patiënten en hoe zij zich op consulten met hun arts voorbereiden. Voor veel patiënten is de behandelend arts de belangrijkste bron van informatie, gevolgd door internet. Deze studie draagt bij aan een betere koppeling van beide informatiebronnen: de resultaten kunnen worden gebruikt om artsen te trainen in optimale communicatie rondom online informatie.

Stem van de patiënt
Elk projectvoorstel dat KWF ontvangt, doorloopt een zorgvuldig beoordelingsproces. Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de patiënt en maatschappij. De stem van patiënten is hierbij onmisbaar. Zij beoordelen de onderzoeksvoorstellen vanuit hun perspectief als ervaringsdeskundige.

Op basis van alle beoordelingen neemt KWF een weloverwogen financieringsbesluit. KWF blijft nauw betrokken bij de onderzoeken en begeleidt projectleiders bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én de patiënt vooruit.