Twee Amsterdam UMC’ers ontvangen elk 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij kregen deze Vici-beurs om de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Professor Diederik van de Beek (afdeling Neurologie) gaat met de subsidie onderzoek doen naar bacteriële hersenvliesontsteking, een levensbedreigende aandoening. Er zijn een aantal ontstekingsfactoren geïdentificeerd die invloed hebben op de uitkomst van de ziekte. Maar het is nog onduidelijk hoe deze factoren gebruikt kunnen worden als behandeling. Van de Beek en zijn groep gaan nieuwe behandelingen voor bacteriële hersenvliesontsteking testen met als doel levens te redden.

Professor Coen Ottenheijm (afdeling Fysiologie) richt zich op het middenrif, de belangrijkste ademhalingsspier. Deze is opgebouwd uit een vernuftig raderwerk van talloze eiwitten. Aangeboren afwijkingen in deze eiwitten doen het raderwerk vastlopen met levensbedreigende ziekten tot gevolg. De groep van Ottenheijm bestudeert hoe dit raderwerk vastloopt én hoe het weer op gang gebracht kan worden.

Over de Vici-beurs

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke subsidies in Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Dit jaar ontvingen 32 vooraanstaande wetenschappers deze NWO-beurs. Zij werden gekozen uit 239 aanvragen.