Amsterdam UMC krijgt van KWF vijf miljoen euro voor negen onderzoeken. Bij onderzoekers Irma van Dijk en Linda Douw is met een videocamera vastgelegd hoe verrast ze zijn met hun financiering. In totaal kent KWF ruim 27 miljoen euro toe aan kankeronderzoek in heel Nederland.

In deze video is hun reactie te zien en vertellen ze wat voor onderzoek ze met het geld gaan doen.

.
Effectiever bestralen
Bestralingswetenschapper Irma van Dijk gaat met haar half miljoen euro onderzoeken hoe ze gerichter tumoren kan bestralen in de borstkas en bovenbuik. Vanwege de ademhaling liggen organen en de tumor in dit gebied nooit helemaal stil. In deze studie bekijkt Van Dijk of ze de beweging door de ademhaling kan tegengaan om zo de tumor effectiever te bestralen. 

Nieuwe aanpak hersentumoren
Linda Douw onderzoekt een nieuwe methode om terugkeer van hersentumoren beter te bepalen en zo  de patiënt sneller de juiste behandeling te geven. Het glioblastoom, een agressieve hersentumor, groeit na de behandeling op enig moment weer terug. Op MRI-scans is niet altijd duidelijk of de tumor is teruggekeerd of dat effecten van de eerdere behandeling te zien zijn. Dat bemoeilijkt de keuze voor de vervolgbehandeling. Douw en haar team onderzoeken of hersenactiviteit (eenvoudig meetbaar met EEG en MEG) een betere graadmeter is om in kaart te brengen of de tumor terug is gegroeid. 

Alpe d’HuZes: terugkeer naar de arbeidsmarkt 
Van de 27 miljoen euro komt bijna 9,5 miljoen euro uit de opbrengsten van de Alpe d’HuZes-editie van 2019. Hiertoe behoort o.a. het project van Angela de Boer van Amsterdam UMC voor mensen die na kanker ongewild werkloos en of arbeidsongeschikt raken. Voor hen is de terugkeer naar de arbeidsmarkt vaak moeilijk. De Boer werkt aan een programma dat mensen zonder werk ondersteunt: niet alleen richting een betaalde baan, maar vervolgens ook op het werk zelf.

27 miljoen voor 51 onderzoeksprojecten
In totaal kent KWF 27 miljoen euro toe aan 51 nieuwe onderzoeksprojecten in 14 verschillende instituten. De onderzoeken beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding. Van vroege opsporing tot palliatieve zorg en van borstkanker tot schildklierkanker. De projecten beginnen in 2021 . In het overzicht staan alle projecten met een korte toelichting.