Screening en preventieve behandeling van vrouwen met een verhoogd risico op fracturen is een effectieve manier om botbreuken te voorkomen. Dat concludeert huisarts-onderzoeker Petra Elders in haar onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in Osteoporosis International. “Met dit onderzoek leveren we het eerste bewijs dat screening in huisartsenpraktijken een effectieve manier is om osteoporose-gerelateerde botbreuken te voorkomen”, aldus Elders.

De onderzoeksgroep van Elders voegde de uitkomsten van drie grote gerandomiseerde Europese studies samen, die alle drie in een gewone zorgsetting werden uitgevoerd. In totaal werden uit die drie studies ruim 42.000 vrouwen geselecteerd op basis van een ingevulde vragenlijst. Bij een verhoogd fractuurrisico werd een botdichtheidsmeting uitgevoerd om het risico op botbreuken nauwkeuriger te kunnen bepalen. Indien nodig, kregen de deelnemers een behandeling met medicatie tegen osteoporose aangeboden door hun huisarts. Deelnemers, zowel met als zonder verhoogd fractuurrisico, werden gemiddeld 4 tot 5 jaar gevolgd.

“We blijken de meerderheid van oudere vrouwen met een verhoogd risico op botbreuken nu niet op te sporen, terwijl het risico op het krijgen van botbreuken juist voor deze groep is te voorkomen. Ze lopen nu preventieve behandeling mis”, zegt Elders.

Minder heupfracturen door bevolkingsonderzoek

Uit de studie blijkt dat een bevolkingsonderzoek vooral effect heeft op het voorkomen van heupfracturen. Dit wordt maar liefst 20 procent minder in vergelijking met reguliere zorg. Door de deelname aan screening en de therapietrouw van de behandeling te verbeteren kan dit getal vermoedelijk nog verder verbeterd worden. Elders: “We roepen beleidsmakers en richtlijncommissies op zich te buigen over de vraag over het invoeren van een bevolkingsonderzoek naar verhoogd fractuurrisico bij vrouwen vanaf 65 jaar.”

Eén van de bovengenoemde drie studies was de SALT Osteoporose Studie, een studie naar bevolkingsonderzoek uitgevoerd in Noord-Holland waarop huisarts Thomas Merlijn uit dezelfde onderzoeksgroep promotieonderzoek doet.

Link naar het artikel in Osteoporosis International.