Haar favoriete baksel is Limburgse vlaai. Adrien Groot zit midden in haar promotie-onderzoek op de afdeling Neurologie en doet ook nog ‘even’ mee aan het tv-programma Heel Holland Bakt. De arts-onderzoeker is een van de vijftien kandidaten die het tot de uitzendingen schopten. Vanavond begint het nieuwe seizoen van de zoektocht naar de meest getalenteerde thuisbakker van Nederland.

Wie is Adrien Groot?

“Ik ben Adrien, 27 jaar, geboren in Roermond en voor mijn studie Geneeskunde in Amsterdam gaan wonen. In 2016 begon ik aan mijn promotie-onderzoek op de afdeling Neurologie. Ik woon samen met mijn vriend Jorrit, toekomstig arts-microbioloog, die september volgend jaar begint met de opleiding op locatie VUmc. Naast mijn werk vind ik het leuk om met vriendinnen af te spreken, lekker te sporten (onder andere tennis en hardlopen) en uiteraard te bakken! Ik ben een gezelligheidsmens, enthousiast en vrolijk, en ik kan ook wel perfectionistisch zijn.”

Wat voor onderzoek doe je in Amsterdam UMC?

“Momenteel doe ik onderzoek naar het verbeteren van de behandelingen van patiënten met een acuut herseninfarct. Zij kunnen bijvoorbeeld een sterke bloedverdunner krijgen, dat moet binnen 4,5 uur, en voor een selecte groep patiënten die wakker zijn geworden met klachten kan dat ook nog.

Sinds 2015 is er echter ook een gespecialiseerde behandeling waarbij de interventie-radioloog via de lies het propje uit de hersenen kan halen. Hiervoor komen patiënten in aanmerking die al zes uur verschijnselen van een herseninfarct hebben, een selecte groep kan zelfs tot 24 uur na het ontstaan van de klachten nog behandeld worden. In Noord-Holland en Flevoland is deze aanpak op dit moment alleen op locatie AMC mogelijk. Dat is een logistieke uitdaging voor zowel locatie AMC als de primaire ziekenhuizen waarmee ik mij ook bezig hou.

Een onderdeel van mijn promotie is de ARTEMIS studie: A Reduction in Time with Electronic Monitoring in Stroke trial. Hierin onderzoeken we of het geven van real-time audio-visuele feedback naar zorgverleners de behandeling van patiënten met een herseninfarct versnelt.”

Al die baksels zijn lekker, maar niet echt gezond. Hoe rijm je dat met je rol als (toekomstig) arts met een nadruk op genoeg bewegen en gezond eten?

“Het fijne is dat ik in mijn eigen leven ook de nadruk leg op genoeg bewegen en gezond eten. Als die basis er goed in zit, dan kan een taartje op zijn tijd geen kwaad! En het scheelt dat ik mijn toekomstige patiënten niet iedere dag een taartje aan zal bieden.”

Waarom besloot je om mee te doen aan Heel Holland Bakt?

“Ik was al een tijdje aan het bakken thuis, simpele taartjes en cupcakes. Maar ik wilde meer uitdaging: een opdracht krijgen, een creatief idee bedenken en dat idee dan steeds verder uitwerken. Heel Holland bakt is mijn favoriete programma, dus die connectie was snel gelegd. Ik heb een paar jaar geleden al eens het aanmeldformulier bekeken, en daar was ik toen zo van onder de indruk dat ik besloot eerst meer te gaan oefenen. Je moet namelijk een heel portfolio opsturen met per onderdeel – koekjes, taart, brood, etc. – voorbeelden en foto’s. Uiteindelijk heb ik dit jaar de knoop doorgehakt en me aangemeld.”

Als je wint, blijf je dan arts-onderzoeker of begin je met je eigen patisserie? En waarom?

“Geen van beiden. Ik zou heel graag aangenomen willen worden voor de opleiding Neurologie, dan ben ik officieel geen arts-onderzoeker meer. Een patisserie-carrière heb ik niet echt voor ogen. Wel zou ik graag lekker blijven bakken, bijvoorbeeld op bestelling voor vrienden en familie. Want al die taartjes zelf opeten lijkt me niet zo’n goed plan.”

Wat is jouw lievelingsbaksel? Mogelijk een recept erbij?

“Hoe kan het ook anders met mijn Limburgse roots: de Limburgse vlaai is het leukst om te maken. Een van mijn favorieten is de aardbeienvlaai, met een krokante bodem, een chocoladelaagje en lekkere banketbakkersroom met aardbeien.”

Hoe hebben je collega’s op de afdeling geholpen bij het proefbakken? Zijn ze veel zwaarder geworden en hadden ze goede tips?

“Mijn collega’s van de Neurologie waren allemaal super betrokken bij de aanmelding, dat vond ik zo leuk! Ter voorbereiding van alle drie de voorrondes heb ik mijn proeftaartjes meegenomen naar het werk. Ze hadden zeker goede tips met betrekking tot hoeveelheid cake-lagen of welke crème het lekkerst was. Doordat ze zo betrokken waren, vond ik het heel erg dat ik niet met ze kon delen dat ik door was, want dat was natuurlijk geheim.”

Heel Holland Bakt is elke zondag om 20.20 uur bij MAX op NPO 1 te zien.

Update: Helaas is Adrien gestrand in de eerste aflevering, maar wij hopen nog lang van haar mooie creaties te genieten!

Foto: © MAX/Roland J. Reinders