11 jan 2021 | Verhaal

Amsterdam UMC in Minecraft nagebouwd voor het goede doel

De gebouwen van Amsterdam UMC zijn tijdens de kerstvakantie in het populaire online spel Minecraft nagebouwd door scholieren en studenten. Met deze Hospital Heroes challenge is ruim 20.000 euro opgehaald voor goede doelen en voor de in totaal 22 Nederlandse ziekenhuizen die in het spel uit de grond zijn gestampt.

Twee dagen lang waren zo’n 20 jongeren bezig met de buitenkant van de VUmc-locatie aan de De Boelelaan. Met een verbluffend gedetailleerd eindresultaat: zelfs de traumahelikopter op het dak ontbreekt niet – dat vonden ze wel een leuk detail. Aan dit project werkten de meeste ‘bouwers’ mee, vertelt de 17-jarige Minecraft-speler en gamedeveloper Thomas Bosch.

De VUmc-locatie na 1 dag bouwen. De VUmc-locatie na 1 dag bouwen.
Locatie VUmc op de tweede bouwdag. Locatie VUmc op de tweede bouwdag.

De Minecraft Hospital Heroes challenge ging op 22 december van start en duurde tot en met de laatste dag van 2020. Bosch: “We waren aan het kijken wat we konden organiseren voor kinderen die vanwege de lockdown thuis zitten. Een gezamenlijk bouwproject in Minecraft leek ons wel wat, misschien corona-gerelateerd. En zo kwamen we op het idee om ziekenhuizen te gaan namaken.” Met ‘we’ bedoelt de gamer H20 uit Purmerend, Europa’s grootste e-sports campus. Die moest voor de derde keer dicht vanwege corona en greep de sluiting aan om ‘de huidige coronawereld samen te brengen met de belevingswereld van jongeren’.

2.000 euro

Voor een bedrag van 2.000 euro kon je een ziekenhuis ‘unlocken’. Dat gebeurde vooral door bedrijven, waardoor de gebouwen van Amsterdam UMC al vroeg in de challenge konden worden neergezet. Jongeren konden zich aanmelden als ze wilden meehelpen – in totaal waren dat er zo’n 160. Om ze allemaal aan het werk te kunnen zetten, besloot de organisatie op een gegeven moment om ook aan ziekenhuizen te beginnen die nog niet ‘unlocked’ waren.

Hoofdingang

Ook het AMC-gebouw (onder de naam Emma Kinderziekenhuis) is in 2 dagen neergezet. In een YouTube-filmpje loopt Bosch er met zijn Minecraft-poppetje omheen en wandelt hij via de herkenbare aanlooproute naar de hoofdingang (voordat deze op de schop ging). Naar binnengaan kan ook, maar daar houdt de gelijkenis op, want alleen de gevels van de ziekenhuizen zijn nagebouwd, wat al een geweldige prestatie is.

De AMC-locatie, waar ook het Emma Kinderziekenhuis is gevestigd. De AMC-locatie, waar ook het Emma Kinderziekenhuis is gevestigd.
De hoofdingang van de AMC-locatie De hoofdingang van de AMC-locatie

Goede doelen

In slechts 10 dagen zijn zo 22 ziekenhuizen verrezen in het spel, dat een creative en een survival-modus heeft en wereldwijd door miljoenen jongeren gespeeld wordt.

In totaal is meer dan 20.199 euro opgehaald. Vijftig procent daarvan gaat naar organisaties die zich met het welzijn van kinderen bezighouden en de andere helft naar de ziekenhuizen. Goede doelen zijn onder andere Stichting Het Vergeten Kind, de Cruyff Foundation en Kanjerwens Nederland.

Meer informatie vind je hier.

Tekst: Irene van Elzakker
Foto's: Minecraft Hospital Heroes