09 jul 2019 | Verhaal

Buiten werktijd: lekker priegelen

Wat doen Amsterdam UMC’ers het liefst buiten werktijd? Deze zomer gaan we op zoek naar de meest bijzondere hobby’s. Hoogleraar Oncologie en ontstekingen Marjolein van Egmond brengt heel wat uren door in haar eigen atelier, waar ze sieraden smeedt.

“Ik vind het heerlijk om ’s avonds na werktijd in het atelier te staan. Overdag doe ik nu niks meer met mijn handen - zoals vroeger in het lab - en als edelsmid wel. Heerlijk die afwisseling! Ik kom uit een creatieve familie dus heb zo’n beetje alles wel gedaan: keramiek, fotograferen, schilderen, beeldhouwen.

Sieraden maken vond ik verreweg het leukste. Tijdens mijn promotieonderzoek twintig jaar geleden heb ik een half jaar les genomen. Dat is echt nodig om de technieken te oefenen. Het is een ambacht: iedereen kan het leren, maar het ligt aan je eigen creativiteit hoe origineel de sieraden zijn die je maakt.

Elke dinsdagavond ga ik naar het atelier waar ik opgeleid ben. Soms doe ik twee avonden over een sieraad, soms wel tien. Ik verkoop de sieraden niet; dan wordt het commercieel en is het ineens geen hobby meer maar werk. Wel geef ik ze soms weg als cadeau aan vrienden en familie.

Mijn voorkeur gaat uit naar zilveren sieraden met een strak modern design. Ik onderscheid mezelf door er motieven in te maken: lekker priegelen op de vierkante millimeter. Dat is voor mij echt ontspanning.”


Tekst: Eva Cornet
Foto: Martijn Gijsbertsen