Horendol wordt dr. Liffert Vogt ervan: campagnes die er op hameren om voldoende water te drinken. Minstens anderhalve liter per dag. “Slaat nergens op”, zegt de nierdokter (nefroloog).

De watergekte begon dit voorjaar. Op websites en spotjes op radio en tv presenteerde de grote zorgverzekeraar Menzis ‘de Waarheid over Water’. “Mensen denken dat ze voldoende drinken, maar dat is niet zo”, legde Menzis voor de RTL4-camera uit. De Koningsspelen volgden. Dit grootse jaarlijkse sportfestijn voor basisschoolkinderen had als slogan: “HA-TWEE-GO – zoals de ‘superdrank’ tijdens de Koningsspelen wordt genoemd – houdt kinderen sterk, slim en snel en maakt hen tot de beste versie van zichzelf.”

Claims, claims, claims verzucht Vogt. “Er is geen bewijs voor dit soort beweringen. Ik snap niet waarom organisaties dit roepen. Alsof je dood gaat als je onvoldoende drinkt.” Het is simpel. De nieren houden water vast als je wat minder drinkt en geven het signaal om te plassen als je veel naar binnen werkt. Het lichaam geeft zelf aan of er water nodig is. Dat heet dorst. Een halve liter water per dag kan genoeg zijn voor een gemiddeld gezond persoon, schat Vogt. Er zijn uitzonderingen. “Iemand die de marathon in de hitte loopt, moet meer drinken. Bij sommige klachten, zoals nierstenen of blaasontsteking, is ruim drinken verstandig, maar dat hoor je dan van de dokter.”

Soms kan te veel water gevaarlijk zijn. De arts noemt ouderen bij wie het dorstsignaal soms minder goed werkt. “Als het warm weer is, horen ze voortdurend: ‘Drinkt u wel genoeg?’ Dat is niet goed, want die 65-plussers blijven maar drinken. Ongeveer een derde van de ouderen op de spoedeisende hulp ondervindt belangrijke gezondheidsproblemen door een wateroverschot in het lichaam.”

Tekst: Marc van den Broek
Foto: Marieke de Lorijn

Dit verhaal verscheen eerder in ons populair-wetenschappelijke tijdschrift Janus.