10 mei 2019 | Verhaal

Een kijkje op de afdeling Chirurgische Oncologie  

Iedere maand kun je via onze Instagram één dag lang virtueel meelopen met onze medewerkers. Via onze stories geven wij een uniek kijkje achter de schermen bij Amsterdam UMC. Vandaag is het de beurt aan de afdeling chirurgische oncologie. Op deze afdeling komen patiënten om zich te laten opereren aan een tumor. Verpleegkundigen Myrthe Schouten en Nikki Smits vertellen over hun werk op deze heftige maar ook bijzondere afdeling.

De verpleegafdeling Oncologische Chirurgie is onderdeel van het Cancer Center Amsterdam. Op de afdeling worden patiënten met verschillende soorten kanker chirurgisch behandeld. Bijvoorbeeld alvleesklierkanker, darmkanker, schildlierkanker en slokdarmkanker. Het operatief verwijderen van een tumor is vaak een onderdeel van een combinatiebehandeling, die verder bijvoorbeeld kan bestaan uit radiotherapie of chemotherapie.

Een luisterend oor 

De diagnose kanker heeft een enorme impact op het leven van zowel de patiënt als familieleden en vrienden. Psychosociale zorg is daarin erg belangrijk. De beide verpleegkundigen werken nauw samen met een maatschappelijk werker en een psycholoog. Smits: “Ik probeer er tijdens deze moeilijke periode voor mijn patiënten te zijn en een luisterend oor te bieden. We zorgen met elkaar voor de beste zorg en herstel.’’

Zorgen voor elkaar  

Het team oncologische chirurgie is goed op elkaar ingespeeld. En dat is belangrijk, want bij sommige grote operaties kunnen er veel complicaties ontstaan. Ondanks het harde werken is er tussendoor ruimte voor gezelligheid. ‘’We zijn een hecht team. Hoewel de prognose van sommige patiënten niet al te best is, proberen we elkaar als team continu te motiveren en er het beste van te maken. We lachen veel, in het team én met de patiënten.’’

Even voorstellen 

Nikki Smits (20) is sinds 1,5 jaar werkzaam op de afdeling oncologie. Nikki is een echt gezelligheidsdier en zorgt altijd voor een goede sfeer op de afdeling. In haar vrije tijd wandelt zij het liefst met haar hondjes over het strand.

Myrthe Schouten (28) werkt sinds drie jaar bij Amsterdam UMC. In januari behaalde ze haar diploma tot oncologie verpleegkundige. Naast haar drukke baan bij Amsterdam UMC heeft ze haar handen vol aan haar familie, want ze is de trotse tante van wel vijf neefjes en nichtjes.

Verzamel al je vragen  

Meer weten over onze afdeling Chirurgische Oncologie? Stel al je vragen via de speciale chatfunctie op Instagram. Je kunt Myrthe en Nikki vandaag al een berichtje sturen.