29 jul 2019 | Verhaal

‘Hoe is het nu met… de verbrande Alzheimer SOCKS’

Een grote brand vernietigde in oktober 2018 de volledige voorraad Alzheimer SOCKS, sokken die Alzheimercentrum Amsterdam verkoopt om geld binnen te halen voor wetenschappelijk onderzoek. Daarom werd besloten een nieuwe oplage van 66.000 paar sokken te produceren. Die was binnen de kortste keren volledig uitverkocht. Opbrengst: €380.000 euro.

Alzheimer Lab

Alzheimer SOCKS zijn een initiatief van het Alzheimer Lab. Deze organisatie is in 2015 opgezet om structureel geld binnen te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere ziektes die dementie veroorzaken. Dit doet het lab door de samenwerking aan te gaan met het bedrijfsleven. Teams van toptalenten uit toonaangevende Nederlandse organisaties bundelen hun kennis om innovatieve fundraisingprojecten in de markt te zetten. De teams doen dit een jaar, naast hun normale baan en onder begeleiding van de bedrijven KPMG, reclamebureau DDB en McKinsey, die het Alzheimer Lab helpen met de organisatie.

Verwarring

Alzheimer SOCKS zijn twee sokken die sterk van elkaar verschillen. Dit verschil staat symbool voor de staat van verwarring waarin mensen met een vorm van dementie kunnen verkeren. De sokken nodigen mensen uit om het gesprek over dementie aan te gaan. Zo dragen de SOCKS bij aan de bewustwording én aan de financiering van het wetenschappelijk onderzoek.

Sokken met een verhaal

Mart Visser en de erven van Frans Molenaar ontwierpen de allereerste oplage van Alzheimer SOCKS in 2015. Frans Molenaar leed zelf aan de ziekte van Alzheimer. De tweede collectie van de Alzheimer SOCKS, die in 2017 uitkwam, is ontworpen door tweelingzussen en ontwerp-duo Spijkers en Spijkers. De ontwerpsters hebben zich laten inspireren door hun eigen ervaringen als eeneiige tweeling en de verwarring die zij als gelijkende zussen oproepen. Jong en oud konden een Held op Sokken zijn met de toevoeging van kindermaten én een speciaal Borre-boekje: ‘De sokken van oma’.

Anders dan de twee voorgaande collecties werden de Alzheimer SOCKS van 2018 ontworpen door Alzheimerpatiënt Willem samen met zijn kleindochter Naomi. 

Sokken team

Een van de teams binnen het Alzheimer Lab is het Sokken team. Aan het begin van het jaar begint het nieuwe team, met ongeveer 10 leden, aan de uitdaging om sokken op de markt te brengen waarmee de opbrengst van het jaar ervoor overtroffen wordt. De onthulling van het ontwerp en de verkoop zijn in de tweede week van september. Wil jij ze als eerste hebben? Pre-order de sokken en steun het Alzheimer Lab vandaag nog: www.alzheimersocks.nl. Je kunt ze ook op 19 september kopen bij locatie VUmc in de foyer.