04 mrt 2019 | Verhaal

WHO en Amsterdam UMC lanceren gehoortest-app

Een app om je gehoor te testen: op World Hearing Day (zondag 3 maart) lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de hearWHO-app. Deze gehoortest-app is mede ontwikkeld door audioloog Cas Smits van Amsterdam UMC.

Wereldwijd kampen 466 miljoen mensen op dit moment met gehoorproblemen. De WHO verwacht dat dit aantal de komende jaren alleen maar oploopt, met name omdat er nog nauwelijks gebruik wordt gemaakt van gehoorbescherming. Het merendeel van deze mensen woont in lage- en middeninkomenslanden. Gehoorverlies blijft daar vaak onopgemerkt en onbehandeld omdat er nauwelijks mogelijkheden zijn om een gehoortest te doen. Smits: “Juist voor deze mensen is de nieuwe hearWHO-app een uitkomst, want veel mensen in deze landen hebben wel een mobiele telefoon.”

Tijdig testen

Bij gehoorverlies moet je er zo snel mogelijk bij zijn, benadrukt Smits. “Dan zijn er nog mogelijkheden om in te grijpen en verdere achteruitgang te voorkomen. Want de gevolgen van gehoorverlies zijn niet gering. Je sociale leven, je gevoel van veiligheid en ook je werkprestaties lijden eronder.” Test je tijdig dan kan bij kinderen volgens de WHO zelfs zestig procent van gehoorverlies worden tegengegaan.

De Nationale Hoortest

Smits stond ook aan de wieg van de in 2014 gelanceerde Nederlandse Nationale Hoortest. Smits: “Internationaal was hier veel belangstelling voor. Want dankzij dit soort e-health toepassingen komt goede zorg ook beschikbaar voor mensen voor wie deze anders buiten bereik zou blijven, zoals mensen in ontwikkelingslanden.”

De afgelopen jaren heeft Smits samen met professor David Moore gewerkt aan een versie die nog nauwkeuriger is in het detecteren van verschillende vormen van gehoorproblemen. Smits: “Eenzijdig gehoorverlies bijvoorbeeld. Op verzoek van de WHO hebben we vervolgens gewerkt aan een internationale app-versie hiervan die zondag, op World Hearing Day, wordt gelanceerd.”

Ook is er weer een nieuwe versie gelanceerd van de Nationale Hoortest. Smit: “Bij de eerdere test werden identieke geluidsignalen aan beide oren aangeboden. Nu is er een subtiel verschil aangebracht tussen de signalen in beide oren waardoor ook de samenwerking tussen de oren wordt gemeten.”

Meer informatie over World Hearing Day en de speciale app vind je hier en hier.