De Anatomische Les 2020

Wij nodigen u van harte uit om een bijzondere, online-versie van De Anatomische Les te volgen. De Amerikaanse arts en wetenschapper dr. Anthony Fauci, deelt zijn inzichten over de coronapandemie, en hoe we daar uit moeten komen.

Anthony Fauci over de coronapandemie

Dr. Anthony Fauci is als directeur van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) ongetwijfeld de meest besproken wetenschapper van 2020. Weinigen zal het zijn ontgaan dat hij een hoofdrol speelt in het heftige, sterk gepolitiseerde, publieke debat in de VS over de corona-aanpak. Dat maakte hem bepaald niet geliefd bij president Trump: de twee liggen nogal eens met elkaar in de clinch. Nog recent zinspeelde Trump op Fauci’s ontslag. Evengoed ziet het er naar uit dat Fauci ook een zevende Amerikaanse president zal bijstaan in de strijd tegen mondiale infectieziekten.

In zijn online Anatomische Les geeft Fauci zijn visie op de corona-pandemie, de zorgelijke ontwikkelingen in de VS en de veiligheid van de verschillende typen vaccins. Hij deelt zijn ideeën over de bijdrage van Nederlands onderzoek om de pandemie het hoofd te bieden. En hij gunt ons een inkijkje zijn eigen leven: wat heeft dit jaar voor hem persoonlijk betekend.

De Corona-collectie, kunst en literatuur

Beeldend kunstenaars, schrijvers en dichters ontvingen dit jaar een opdracht van Amsterdam UMC (Kunstzaken en Geneeskunde & literatuur) om een werk te maken met corona als thema. Begin 2021 verschijnt een uitgave van deze werken, en komen er Podcasts met de kunstenaars. Ook wordt er een expositie georganiseerd met de bijdragen van de beeldend kunstenaars. Een aantal van hen maakt werk in oplage. Auteur Kristien Hemmerechts en beeldend kunstenaars Jennifer Tee, Floris Tilanus en Roy Villevoye geven een voorproefje.

Jonge wetenschap

Wereldwijd hebben onderzoekers alles uit hun handen laten vallen om zich volledig te richten op COVID-19-onderzoek, om inzicht te krijgen in het virus en het ziektebeloop, en zich te richten op het ontwikkelen van vaccins en therapieën. In een serie korte bijdragen schetsen wetenschappers van Amsterdam UMC een beeld van hun onderzoek.

Programma
0.00 – 0.02 Intro en welkomstwoord door Hans Romijn, Raad van Bestuur Amsterdam UMC
0.02 – 0.03 Introductie van het programma door Daphne Bunskoek
0.03 – 0.10 “De Corona-collectie, kunst en literatuur”
0.10 – 0.19 Covid research, impressies
Vijf onderzoekers van Amsterdam UMC lichten hun werk toe. Met een inleiding van internist-infectioloog Joost Wiersinga
0.19 – 0.48 Interview met Anthony Fauci, Directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, door Daphne Bunskoek en Joost Wiersinga
0.48 – 0.50 Slotwoord door Chris Polman, Raad van Bestuur Amsterdam UMC

De Anatomische Les is online te volgen vanaf donderdag 10 december, 20.30 uur, via: www.amsterdamumc.nl/AL2020 .

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt: