Smaaksturing in Amsterdam UMC

De meeste patiënten met kanker krijgen te maken met smaakverandering. Door eten op die verandering aan te passen, kunnen zij toch smaakvol eten.

Smaken op de tong

Maar liefst 55-75 % van de patiënten met kanker krijgt te maken met smaakverandering en –verlies. Hierdoor hebben ze vaak verminderde eetlust en kan gewichtsverlies optreden. Terwijl een goede voedingstoestand juist heel belangrijk is bij ziekte en herstel. Kelly Silverio Alonso-Duin, gezondheidswetenschapper en diëtist-specialist oncologie bij Amsterdam UMC: 'Om ervoor te zorgen dat deze patiënten toch smaakvol kunnen eten, adviseren we op individueel niveau over smaaksturing. De basissmaken zijn: zoet, umami (hartig), zuur, bitter en zout. We gaan uit van wat de patiënt nog wèl proeft. Dan laten we díe smaken sterker naar voren komen in het eten. Dat doen we door producten met een bepaalde smaak aan de maaltijd toe te voegen.'

Kwaliteit van leven

'Door na te vragen wat de problemen zijn en wanneer ze precies optreden, kun je als diëtist adviezen geven die gericht zijn op de persoonlijke voorkeur. Smaak beïnvloedt de kwaliteit van leven - vóór, tijdens en na een behandeling. En ook - of misschien wel juist - als een patiënt niet meer beter kan worden, is kwaliteit van leven zo belangrijk. Ook zal een patiënt door smaakverandering minder eten en daardoor onbedoeld gewicht en spiermassa verliezen. De algemene conditie van de patiënt neemt daardoor af. Ook daarom is het van groot belang om aandacht te hebben voor smaakverandering en praktische oplossingen te bieden', aldus Silverio Alonso-Duin.

Eten afgestemd op persoonlijke voorkeuren

Doel is om de gerechten af te stemmen op de persoonlijke smaakvoorkeuren van de patiënt. Door verschillende toevoegingen bij de maaltijd te doen en heldere informatie te geven over smaaksturing, kan de patiënt zelf zijn persoonlijke voorkeur bepalen. De koks van locatie VUmc en het Emma Kinderziekenhuis (locatie AMC) hebben een training smaaksturing gevolgd waarbij ze de gerechten leren aanpassen naar de verschillende smaken. We hopen deze ervaring binnenkort in te zetten in de praktijk.

Thuis aan de slag met smaaksturing

Op deze site staan praktische tips om zelf met smaaksturing aan de slag te gaan. Lees interviews met koks, volg het stappenplan smaaksturing en vind speciale recepten bij smaakveranderingen. Of download de flyer met basisinformatie.


Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt: