Spierklachten

Krachtsverlies

Denk aan moeite met opstaan uit een stoel,  moeite met traplopen, opendraaien van potjes of het dichtmaken van knoopjes. Als de keelspieren zwakker worden kunnen heesheid, onduidelijk spreken of slikproblemen ontstaan. Bij ademspierzwakte is er benauwdheid bij inspanning of bij platliggen.

Spierpijn 

Iedereen heeft weleens spierpijn, maar bij sommige spierziekten is er opvallend ernstige spierpijn en dan vooral tijdens inspanning.

Spierkramp

Een spierkramp is een (zeer) pijnlijke verkorting van een spier. Spierkrampen in de kuit kent iedereen wel, maar wanneer spierkrampen vaak voorkomen, in andere delen van het lichaam, kan dit door een probleem in de spieren komen.

Spiertrekkinkjes

Er zijn verschillende vormen spiertrekkinkjes met hun eigen naam:

Fasciculaties: Spontane spierbeweginkjes die dan weer hier, en dan weer in daar in de spieren te zien zijn.

Myokimieën: Spontane spierbeweging die steeds in dezelfde spier te zien (en te voelen) is. De meeste mensen kennen dit van het ooglid, dat is onschuldig. Als het meer uitgebreid voorkomt kan dit door een probleem in de spieren komen.

Dunnere spieren, spieratrofie

Ouderdom gaat gepaard met dunner worden van spieren. Maar als spieren van bijv. alleen de linkerarm dun worden kan dit door een  spierziekte komen, vaak is er dan ook krachtsverlies.

Doof gevoel of tintelingen

Bij sommige spierziekten zit het probleem in de aansturing van de spier – de zenuw. Dan kan er ook een ander gevoel zijn, zoals een slapend gevoel, tintelingen of een verdoofd gevoel van een deel van de armen of benen.

Colakleurige urine

Bij zeldzame vormen van spierziekten, kan. de urine donkerbruin verkleuren. Dit wijst op forse spierafbraak.