Wat houdt het FIT-Trial onderzoek in?

Patiënten bij wie darmkanker is vastgesteld en daarbij een bloedarmoede hebben worden voor dit onderzoek benaderd. Twee groepen patiënten zullen met elkaar worden vergeleken: een groep die ijzersuppletie middels het infuus krijgt en een groep patiënten die ijzersuppletie krijgt middels tabletten. Als u mee doet aan het onderzoek zal er door een computerprogramma ‘geloot’ worden of u  de ijzer  via het infuus krijgt of de ijzer in tabletvorm gaat krijgen.
Deze werkwijze heeft als doel zo goed mogelijk vergelijkbare groepen te krijgen. De voor- en nadelen van beide behandelingen op een rij:

Orale ijzertherapie

Patiënten die voor deze studiegroep hebben geloot ontvangen vanaf de eerste dag na de loting tot aan de dag van de operatie elke dag driemaal een tablet van 200mg Ferrofumaraat. Als de patiënt(e) na de operatie nog steeds last van bloedarmoede heeft dient hij/zij de Ferrofumaraat door te gebruiken totdat het bloedgehalte weer binnen de normaalwaardes valt.

Voordelen

  • Makkelijk toe te dienen;
  • De tabletten kunnen thuis worden ingenomen.

Nadelen

  • Tabletten dienen elke dag te worden ingenomen anders is er geen effect;
  • Potentiele bijwerkingen: Gebrek aan eetlust, obstipatie, donkere kleur ontlasting .

Intraveneuze ijzertherapie

Patiënten die geloot hebben voor ijzer therapie via het infuus zullen op de short-care/colon-care unit van het ziekenhuis waar zij de operatie zullen ondergaan een of tweemaal in de aanloop naar de operatie een infuus met Ferinject malig het infuus met 20 ml 1000mg Ferinject toegediend krijgen. De dosering hangt af van uw gewicht en de mate van bloedarmoede. De maximale dosering die per keer toegediend wordt, is een infuus van 20ml met 1000mg Ferinject. De tijd die tussen twee infusen inzit bedraagt minimaal een week. De wachttijd voor de operatie zal hier niet door worden beïnvloedt en deze zal plaatsvinden zoals gepland. De short-care/colon care unit  Dit is de plek in het ziekenhuis waar intraveneuze ijzersuppletie vaker wordt gegeven en er getraind personeel aanwezig is om dit toe te dienen. Wegens het potentiele risico (kans is kleiner dan 1 %) op een overgevoeligheidsreactie (anafylactische shock) wordt  de patiënt(e) een half uur in de gaten gehouden door het verpleegkundig personeel. Derhalve zal de ijzertoediening in totaal ongeveer een uur in beslag nemen. Hierna kan de patiënt(e) gewoon naar huis. De patiënt(e) dient hiervoor apart naar het ziekenhuis te komen. Als de patiënt(e) na de operatie nog steeds last van bloedarmoede heeft dient hij/zij de Ferinject tot maximaal een keer per week te ontvangen tot het bloedgehalte weer binnen de normaalwaardes valt.

Voordelen

  • Eenmalige toediening.

Nadelen

  • Dient in het ziekenhuis te gebeuren;
  • Klein risico op anafylactische shock;
  • Potentiele bijwerkingen als: Misselijkheid, hoge bloeddruk, hoofdpijn.