Planning van zorg in coronatijd

Door de coronacrisis zijn in Amsterdam UMC veel patiënten met corona opgenomen. Allemaal patiënten die dringend veel zorg nodig hebben en waarvoor we speciale corona-afdelingen hebben ingericht en uitgebreid. Er is nog ruimte in het ziekenhuis om operaties uit te voeren die niets met corona te maken hebben. Maar helaas moeten we normale, minder dringende zorg, soms verplaatsen naar een ander moment. Het gaat dan om afspraken en operaties die we medisch gezien veilig kunnen uitstellen.

Tijdig contact

Gaat uw afspraak of operatie niet door? Dan neemt uw arts tijdig contact met u op en leggen wij u goed uit wat er wel mogelijk is, bijvoorbeeld een videoconsult of een telefonische afspraak. Wij beseffen heel goed dat het vervelend is voor u als patiënt als een operatie of niet doorgaat en hopen op uw begrip. Als u niets van ons hoort, gaat uw operatie of afspraak in het ziekenhuis door.

Welke zorg gaat door?

Spoedeisende hulp, spoedoperaties, urgente oncologische zorg (kankerbehandelingen) en acute verloskundige zorg gaan door. Ook gaat zoveel mogelijk niet-urgente planbare zorg door.

Zorgvuldig afwegen

Amsterdam UMC neemt beslissingen over uitstel van zorg zeer zorgvuldig. Om te bepalen wie we wel en niet direct kunnen behandelen, kijken we allereerst of uitstel verantwoord is. Vervolgens kijken we hoeveel winst een operatie oplevert in levensverlenging en verbetering van kwaliteit van leven. Operaties die meer levensverlenging en verbetering van kwaliteit van leven  opleveren, worden eerder gedaan. Ook kijken we hoelang een ingreep duurt en houden we rekening met de tijd die mensen na een operatie op de IC moeten verblijven. Relatief korte operaties en ingrepen waarna mensen niet of niet lang op de IC hoeven te liggen, krijgen eerder voorrang, want zo kunnen we meer mensen helpen. Ook geven we voorrang aan ingrepen die alleen binnen een academisch ziekenhuis, zoals Amsterdam UMC, uitgevoerd kunnen worden.

Samenwerking

We werken samen met andere ziekenhuizen en het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dagelijks wordt informatie uitgewisseld over de beschikbare capaciteit en het aantal coronapatiënten. Mogelijk worden patiënten met een coronabesmetting overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Dit doen we zodat patiënten veilig en verantwoord terechtkunnen met hun hulpvraag in het ziekenhuis. Het overplaatsen van patiënten kan binnen en buiten de regio zijn. Dichtbij als dat kan en ver weg als het moet.