Dagcentrum Kinderen

Informatie over de opname kinderen in het Dagcentrum (D0) van het Amsterdam UMC, locatie AMC.

In het Dagcentrum kan uw kind voor één dag worden opgenomen voor een ingreep of onderzoek onder narcose of een behandeling zonder narcose. Als alles goed is gaat uw kind aan het einde van de dag weer naar huis.

Uw kind kan begeleid worden door twee ouders of verzorgers. Ter voorbereiding op de operatie van uw kind in het Dagcentrum raden wij u aan deze folder te lezen: Dagcentrum AMC (dagopname kinderen).

Hoe bereid ik mijn kind voor?

Het is belangrijk dat u uw kind voorbereidt op een dag in het ziekenhuis door te vertellen wat hij of zij bewust mee gaat maken. Door uitleg kunt u uw kind geruststellen. Wat u aan uw kind kunt vertellen, is afhankelijk van de leeftijd.

Voor jonge kinderen is een korte, eenvoudige uitleg meestal voldoende. U kunt bijvoorbeeld vertellen waarom opname in het ziekenhuis nodig is, hoe een ziekenhuis er van binnen uitziet en dat u als ouder bij hem of haar mag blijven op de momenten dat hij of zij niet in slaap (narcose) is. Er is een speciaal boekje voor uw kind dat onder narcose gaat om in te kleuren: Dagcentrum; informatie kinderen.

Het is raadzaam al de onderwerpen meer dan eens ter sprake te brengen. Zo kan uw kind alvast wennen en krijgt het de tijd om vragen te stellen. U komt er bovendien achter waar herhaling of aanvulling van de informatie nodig is.

Voorwaarden

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan een behandeling in het Dagcentrum:

 • uw kind heeft begeleiding van een meerderjarige;
 • als u met de auto gaat, is naast de bestuurder een tweede begeleider nodig voor uw kind.;
 • uw kind gaat niet met het openbaar vervoer naar huis;
 • uw kind heeft goede opvang na de operatie, gedurende 24 uur;
 • uw kind of de begeleider kan zich in het Nederlands of Engels verstaanbaar maken;
 • u of uw kind bent telefonisch bereikbaar;
 • nagellak en make-up dienen voor de ingreep verwijderd te zijn;
 • uw kind is nuchter, zoals hieronder beschreven.

Nuchter zijn voor de ingreep onder narcose (ALLE leeftijden)

In voorbereiding op de narcose is het van belang dat de patiënt nuchter is en met een nagenoeg lege maag naar de operatiekamer of het onderzoek gaat. De besteltijd is de afgesproken tijd waarop u op het dagcentrum moet zijn. Let op, dit is niet de tijd waarop uw kind geopereerd wordt.

Dit betekent:

 • tot 2 uur voor de besteltijd: alleen heldere vloeistoffen, zoals: water, vruchtensappen zonder vruchtbijmenging en frisdranken (ook met koolzuur). Let op: géén melk of melkproducten.
  • tot 4 uur voor de besteltijd: moedermelk (borstvoeding) mag.
  • tot 6 uur voor de besteltijd: alle andere melk (ook zuigelingenvoeding) en een lichte maaltijd (bv. cracker).
  • tot 8 uur voor de besteltijd: eigenlijk alles, ook zware maaltijden met vette en gefrituurde bestanddelen. Sommige kinderen moeten een uur voor de ingreep medicijnen innemen. Het drinken van een paar slokjes water is dan toegestaan. Uw kind mag ook tanden poetsen als het daarbij geen water inslikt.

  Soms kunnen opnames niet doorgaan omdat uw kind verkouden is of griep heeft. Neemt u bij twijfel nog vóórdat u naar het AMC gaat de temperatuur van uw kind op. Hetzelfde geldt als uw kind in aanraking is geweest met een kinderziekte, bijvoorbeeld rode hond, roodvonk of waterpokken. In deze gevallen dient u het Dagcentrum te bellen.

  Naar huis

  Als alles goed verloopt, mag uw kind dezelfde dag naar huis. Indien u met de auto gaat, is naast de bestuurder een tweede begeleider nodig voor uw kind. In verband met de nawerking van de narcose is het niet toegestaan om met het openbaar vervoer te reizen. Wel kunt u een taxi nemen. In de regel wordt bij het vertrek een afspraak gemaakt voor een poliklinische controle.

  Het Dagcentrum behandelt ook volwassenen. Informatie hierover vindt u op de pagina Dagcentrum Volwassenen.

  Contact en route

  Tel: 020 – 566 4458

  Het Dagcentrum bevindt zich op de begane grond van bouwdeel D. U loopt via de polikliniekeningang linksaf de gang in. Voor het grote plein ziet u aan de rechterkant de ingang van het Dagcentrum.

  Bekijk het filmpje waarin Skip je de wegwijst naar het Dagcentrum:

  Algemene informatie over uw verblijf in Amsterdam UMC, locatie AMC kunt u vinden bij Ínformatie over opname, of in de brochure 'Welkom bij Amsterdam UMC, locatie AMC

  Meer over uw bezoek aan het AMC: