Laboratorium/bloedafname kind (polikliniek)

Informatie over de afspraak van uw kind op het Laboratorium Bloedafname.

Contact en afspraak

U heeft van uw huisarts of specialist een verwijzing voor uw zoon of dochter gekregen naar het Laboratorium/bloedafname. Uw behandelend arts wil laboratoriumonderzoek laten doen naar een bepaald bestanddeel in het bloed, urine of ontlasting van uw kind. Daarom bent u verwezen naar het polikliniek-laboratorium (‘Laboratorium Bloedafname’) van het AMC. Op ons polikliniek-laboratorium werken ervaren en deskundige doktersassistentes. Ze zijn gespecialiseerd in bloed afnemen en het maken van ECG’s (hartfilmpjes).

Voor het onderzoek neemt u mee:

  • Het aanvraagformulier dat u van de behandelend arts heeft gekregen waarop het gewenste onderzoek is aangekruist.
  • De patiëntenpas van uw kind. Als uw kind nog geen patiëntenpas heeft, laat u dan vóór uw bezoek bij de Inschrijfbalie bij de hoofdingang een pas maken. Op de patiëntenpas komt een foto van uw kind te staan. Deze foto wordt ter plekke bij de Inschrijfbalie gemaakt.

Nummerautomaat

  • Voordat u geholpen wordt, trekt u een nummer uit de nummerautomaat voor kinderen t/m 16 jaar.
  • Nadat u uw nummer heeft getrokken, neemt u plaats in de wachtruimte. Zodra uw nummer op het bord verschijnt, gaat u naar het vermelde balienummer en geeft u het formulier voor bloedafname af. Nadat de gegevens van uw kind gecontroleerd zijn en de formulieren verwerkt zijn, kunt u plaatsnemen in de kinder-wachtruimte waar u door een medewerker word opgehaald.
  • De medewerker van het Laboratorium Bloedafname zal u en uw kind meenemen naar de kinderprikkamer voor de bloedafname.

Hoe bereid ik mijn kind voor?

Vertel uw kind wat er gaat gebeuren. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt wat hij of zij kan verwachten.

Uw kind mag best weten dat een prik pijn kan doen. Zeg ook dat de pijn weer snel over is. Wordt bij uw kind in de arm of hand bloed afgenomen, dan kan de huid op die plaats van tevoren worden verdoofd met pijnstillende zalf of spray. De zalf kunt u krijgen de polikliniek Kindergeneeskunde. De zalf heeft tijd nodig om in te werken. Zit de zalf er langer dan 30 minuten op, dan zijn de aders niet meer waar te nemen en kan de bloedafname onnodig pijnlijk worden.

Enkele praktische tips

Als uw kind ontspannen is, voelt het minder pijn. Wees daarom zelf kalm. Meestal kan het kind tijdens de bloedafname bij u op schoot zitten. Een baby kunt u laten zuigen op een speen, strelen en op schoot nemen. Bij een peuter of kleuter kunt u zijn knuffel mee laten doen. Ook kunt u de aandacht afleiden door een verhaaltje te vertellen of een prentenboek te bekijken. Een schoolgaand kind kan worden afgeleid door het vertellen van een verhaaltje.

De bloedafname

De medewerker van het Laboratorium Bloedafname vertelt u eerst waar bij uw kind bloed wordt afgenomen.

Meestal is dit in de arm of op de hand. Soms wordt bloed afgenomen uit de vinger of de hiel. Dit is afhankelijk van de soort bepaling, de hoeveelheid bloed die nodig is voor het onderzoek en de leeftijd van uw kind. De medewerker maakt de afnameplaats van tevoren schoon met een desinfecterend gaasje. Als bloed uit de arm van uw kind wordt afgenomen, krijgt het een elastische band (stuwband) om de bovenarm. Dit maakt het makkelijker om de ader te vinden. Afhankelijk van het onderzoek worden één of meerdere buisjes met bloed gevuld. Na het onderzoek wordt er een pleister op het wondje geplakt en mag het kindje een cadeau uitzoeken.

Na de bloedafname

Praat met uw kind nog even na over de bloedafname. Hoe ging het? Deed het veel pijn? Hielp de zalf? Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken.

Van wie krijg ik de uitslag van het onderzoek?

De specialist of huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd informeert u over de uitslag van het onderzoek. Wanneer u de uitslag krijgt is afhankelijk van het soort onderzoek dat u gehad heeft.

Wachttijden

U hoeft geen afspraak te maken voor het laboratorium. U kunt binnenlopen tijdens de openingstijden. Voor het opvangen van een grote hoeveelheid urine of ontlasting kunt u een speciale fles (bokaal) of pot voor ontlasting ophalen bij het Laboratorium Bloedafname.

Openingstijden
Voor kinderen zijn de openingstijden van 8.30 tot 17.00 uur. Op de hier onderstaande feestdagen is het polikliniek laboratorium gesloten:
- Nieuwjaarsdag
- 1 mei: Dag van de Arbeid
- Goede vrijdag
- Hemelvaartsdag
- 1e en 2e Paasdag
- 1e en 2e Pinksterdag
- Koningsdag
- 1e en 2e Kerstdag

            Route

            Het laboratorium ligt in het polikliniekgebouw (bouwdeel Q) op de begane grond. Om er te komen neemt u de hoofdingang Poliklinieken en loopt u rechtdoor, voorbij het trappenhuis, en dan door de schuifdeuren. Volg route 41

            Laboratorium Bloedafname

            020 - 566 5877 of 020 - 566 2384

            Meer over uw bezoek aan het AMC: