Informatie voor patiënten over PSC

In onderstaande video wordt informatie gegeven over PSC. Onder andere de oorzaak, de behandeling en wetenschappelijk onderzoek naar PSC komen aan bod.

Informatievideo

Primair scleroserende cholangitis, ook wel PSC, is een zeldzame aandoening van de galwegen. Het komt voor bij zes op de 100.000 mensen, dat betekent dat er in Nederland ongeveer 1100 PSC patiënten zijn. Tweederde van de PSC patiënten is man en de diagnose wordt in de meeste gevallen rond het 40e levensjaar gesteld.
PSC kenmerkt zich door ontsteking van de galwegen, het is echter niet bekend hoe dit ontstaat. De ontsteking kan leiden tot littekenvorming en daarmee vernauwing van de galwegen.

Op internet is veel (onjuiste) informatie te vinden over PSC. Mede om die reden hebben MDL-artsen en onderzoekers uit het AMC in samenwerking met patiëntenorganisatie PSC Patients Seeking a Cure onderstaande informatie video gemaakt. In deze video wordt onder andere informatie gegeven over de galwegen, PSC, behandeling en wetenschappelijk onderzoek.

De video is gemaakt ontwikkeld door MDL-artsen en onderzoekers uit het AMC in samenwerking met patiëntenorganisatie PSC Patients Seeking a Cure.

Huisartsenbrochure

Patiëntenorganisatie PSC Patients Europe heeft in samenwerking met een aantal artsen een brochure opgesteld voor huisartsen met informatie over PSC. Deze kunt u aan uw huisarts of bedrijfsarts overhandigen. De brochure is er digitaal of in PDF.