Covid-19 biobank voor alle onderzoekers

Om zo veel mogelijk onderzoek bij coronapatiënten mogelijk te maken, heeft Amsterdam UMC de covid-19 biobank opgezet. Deze bevat allerlei klinische gegevens en lichaamsmaterialen van patiënten die in het ziekenhuis belanden door een coronabesmetting. Onderzoekers over de hele wereld hebben toegang tot deze informatie.

Wat bepaalt de gevoeligheid voor het coronavirus? Waarom heeft de ene persoon milde symptomen en is de ziekte bij de ander dodelijk? En wat moeten we doen om deze uitkomst te verbeteren? Voor het beantwoorden van deze belangrijke vragen zijn heel veel data en materialen nodig. Daarom bundelden onderzoekers van Amsterdam UMC hun krachten om de benodigde gegevens van covid-patiënten te verzamelen. Denk aan DNA, bloed, urine, poep. Hiermee kan research worden gedaan naar diagnostiek, antistoffen en nieuwe behandelingen. Inmiddels bevat de biobank 44.000 samples van 815 coronapatiënten.

Eerste resultaten uit onderzoek met biobankgegevens

De informatie uit de covid-19 Biobank heeft inmiddels geleid tot het antwoord op de vraag waarom de ernst van covid-19 enorm kan variëren bij mensen uit dezelfde leeftijdsgroep. Amerikaanse onderzoekers publiceerden op 24 september twee artikelen hierover in Science. Zij maken deel uit van een groot internationaal consortium met honderden wetenschappers.

In het eerste artikel laten de onderzoekers zien dat een klein percentage van de patiënten die erg ziek worden een (genetische) afweerstoornis heeft. Daardoor zijn ze extra gevoelig voor een ernstig verloop van covid-19. Het tweede artikel legt uit hoe het kan dat jonge, kerngezonde mensen door een covid-infectie op de intensive care belanden. Ongeveer tien procent van hen blijkt antistoffen te maken die niet het virus aanvallen, maar het immuunsysteem zelf.

Daarnaast hebben de wetenschappers mogelijk een eerste moleculaire verklaring gevonden voor het verschijnsel dat mannen vaker aan de zieke overlijden dan vrouwen.

Corona Research Fonds

Diederik van de Beek, neuroloog en hoogleraar Neurologische infectieziekten, is de drijvende kracht achter de biobank. Hierover werd hij geïnterviewd in de Volkskrant. In onderstaand filmpje vertelt hij kort over de biobank, die van de grond kwam dank zij een bijdrage van het Corona Research Fonds Amsterdam UMC.