2016 - Maria Barnas

.

Opdracht AMC Kunststichting

You say time is a river. Op de balies in het hart van de nieuwe SEH staan zinnen geprint, dichtregels van Maria Barnas, in een speciaal daartoe ontworpen lettertype. Samen vormen ze een gedicht, te lezen wanneer je door de ruimte langs de glazen balies loopt. But we do not see it stream. Het is een associatief gedicht, in verschillende volgordes leesbaar, zinnen die flarden van gedachten zijn. You Say Time is a River' noemde Barnas dit kunstwerk dat ze speciaal voor de SEH ontwierp, te vinden op meerdere locaties. Het is een reeks gedichten die ze zelf beschrijft als een “mentale wachtruimte.”

Centraal daarin staat haar idee dat de tijd niet altijd volgens dezelfde klok verloopt. Iedereen in een wachtkamer heeft een eigen tijd. In een enkel persoon alleen al verstrengelen zich verschillende tijdslijnen: heden, verleden en toekomst lopen door elkaar. Sommigen verdrijven in de wachtkamer de verveling door een praatje aan te knopen, anderen vertrekken in gedachten waar elk gevoel van tijd verdwijnt. Om hiervoor dichtregels te schrijven, bezocht Barnas zelf een aantal wachtruimtes, waarna ze teksten schreef die je op meerdere manieren kunt lezen en interpreteren. Door gedachten in poëzie te vatten, wil Barnas een gedeelde ruimte scheppen waarin verschillende ervaringen en tijdlijnen samenkomen.

Hiertoe bedacht ze een meerledig ontwerp. De zinnen op balies zijn fragmenten uit dertig gedichten die ze schreef en die verschijnen op de monitors in de behandelkamers. Passend bij deze high tech SEH spreken beeldschermen de patiënt met diens naam aan, melden hoe de behandelende arts en verpleegkundige heet, en doen aanvullende mededelingen. Tussen die gepersonaliseerde informatie door verschijnen Barnas' gedichten als tekstwolken, digitaal geanimeerde screensavers, als venster naar andermans gedachten over het omgaan met tijd.

De gedichten zijn ook thuis na te lezen op een website. In Nederlands en Engels en mogelijk in het Farsi, Arabisch, Ghanees, alterneren geanimeerde gedichten, in wisselende kleuren. Sommige kleurenschema's zijn bekende aloude combinaties van aanvullende tinten, andere combinaties zijn recenter. Op basis van vragen zoals 'in welke ruimte wacht jij?' nodigt Barnas bovendien patiënten en personeel uit om zelf teksten aan te leveren. Zij kiest deze uit, redigeert in overleg, laat ze vertalen en voegt deze toe aan dit gemeenschappelijk geheugen. Zo wordt dit een groeiend en gemeenschappelijk archief van persoonlijke indrukken, tijd en tijdsbeleving.

De digitale AMC gedichtenbundel van Maria Barnas is hier te bekijken : www.yousaytime.com

Tekst: Sandra Smets
Typografie: Felix Salut
Webdesign: Jakub Straka

Met dank aan het Letterenfonds.