Bart Domburg

Bart Domburg | zonder titel | 1985 | olieverf, hoogglans op doek | 70 x 50 cm
Bart Domburg
zonder titel
1985
Olieverf, hoogglans op doek
70 x 50 cm

Bart Domburg, autodidact, begint zijn carrière als schilder van sterk geëngageerd figuratief werk. Aanvankelijk levert hij commentaar op historisch-politieke gebeurtenissen via een combinatie van beeld en tekst. Zijn bekendheid vergaart Domburg midden jaren tachtig met zorgvuldig gecomponeerde, abstracte doeken, rustig van toon en met stille verwijzingen naar de landschapsschilderkunst.

In 1989 richt hij samen met Peter Klashorst, Jurriaan van Hall en Ernst Voss het collectief After Nature op, dat direct vanaf de totstandkoming van grote invloed is op de schilderkunst in Nederland. Wars van conceptualiteit en intellectualisering maken de After Nature-schilders furore met brutaal, bont-figuratief werk, waarin de nadruk ligt op het portret en op directe communicatie met de beschouwer.

Na de ontbinding van After Nature in ’92 produceert Domburg gedurende een aantal jaren overwegend portretten. Als hij in de tweede helft van hetzelfde decennium naar Berlijn verhuist, is zijn aandacht verschoven naar het landschap. Zoals een schilder in een portret de persoonlijkheid van zijn subject probeert vast te leggen, lijkt Domburg in zijn eenzame landschappen op zoek naar de ware aard van deze of gene plek. Fijn van toets en transparant geschilderd als ze zijn, met een virtuoze verdeling van licht en schaduw, maken zijn doeken de historische lading van de locaties op indringende wijze voelbaar.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer